– Kuglasta višnja – Prunus Fruticosa ‘Globosa’

2,500.00рсд

– Kuglasta višnja – Prunus Fruticosa ‘Globosa’ Ovo drvo ima okruglu formu, bez ikakvog sečenja krošnje. Cveta s proleća mnogobrojnim belim cvetovima. Interesantna je i u uzgoju na zelenim površinama samostalno ili u kombinaciji sa drugim nižim sadnicama a često se uzgaja i u saksijama za dekoraciju terasa i popločanih staza. U zavisnosti od mesta kalemljenja dostiže visinu od 2– 5 m. Prilično mali tamnozeleni listovi su jajoliki, dimenzija 3-5 cm. U jesen prelaze u bronzano-crvenu ili narandžasto-žutu boju.

Na slici br. 5 izgled sadnica u prodaji

 

Kategorija: Oznaka:
 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Boja cveta

  bela

  Isporuka

  visina sadnice 1.5-1.7m

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  – Kuglasta višnja – Prunus Fruticosa ‘Globosa’ je kultivar stepske višnje (Prunus fruticosa Pall.) ili hibrid Prunus x eminens “Umbraculifera” koji se kalemi, tako da raste kao nisko drvo, sa pravilnom sferičnom krošnjom prečnika 1,5-2 m. U zavisnosti od mesta kalemljenja dostiže visinu od 2– 5 m. Prilično mali tamnozeleni listovi su jajoliki, dimenzija 3-5 cm. U jesen prelaze u bronzano-crvenu ili narandžasto-žutu boju.

  Cvetovi su beli, pojedinačni, otvaraju se u aprilu. Okrugli crveni plodovi, veličine približno 1 cm, se ne pojavljuju često. Dobro podnosi niske temperature, vetar i aerozagađenje.  Izuzetno lepa kuglasta forma lišćara, niže drvo, ravno stablo, sa puno dekorativnih sitnih belih cvetova koji se javljaju u aprilu, pre listanja. Otporna vrsta. Prečnik krošnje je širine 3 m. Cveta pre listanja, sitnim belim cvetićima i tada izgleda, kao da je prekrivena pahuljama.

  – Kuglasta višnja – Prunus Fruticosa ‘Globosa’ Sadnja  Zemljište neka bude plodno, rastresito. Uspevaju i na sunčanim pozicijama i na blago zasenčenim pozicijama. Ukoliko se uzgajaju u posudama vodite računa da ne ostanu dugo bez vode.

  – Kuglasta višnja – Prunus Fruticosa ‘Globosa’  Sadnja na zelenim površinama Ovo drvo ima okruglu formu bez ikakvog sečenja krosnje. Cveta s proleća mnogobrojnim belim cvetovima. Interesantna je i u uzgoju na zelenim površinama samostalno ili u kombinaciji sa drugim nižim sadnicama a često se uzgaja i u saksijama za dekoraciju terasa i popločanih staza. Prilikom izbora saksija birajte dublje i prostrane posude. Često se sade duž staza ili u prednjem planu vrtu zbog dekorativnosti krošnje.

  Na slici br. 5 izgled sadnica u prodaji