– Žalosna vrba – Salix babylonica

– Žalosna vrba – Salix babylonica može da poraste u visinu do 25m, a razvija široku i gustu krošnju. Grane padaju prema dole, čak do zemlje. Vrlo je dekorativno drvo i voli dosta vlage u zemljištu. Često je možemo videti da raste pored reka ili jezera. I sam latinski naziv roda Salix u prevodu znači blizu vode.

 

Na slici br. 4 izgled sadnica u prodaji

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Mesto sadnje

  bašta

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Položaj

  sunce

  Isporuka

  starije sadnice busen 2-2,2m

 • Opis

  – Žalosna vrba – Salix babylonica može da poraste u visinu do 20-25m, a razvija široku i gustu krošnju. Grane padaju prema dole, čak do zemlje. Vrlo je dekorativno drvo i voli dosta vlage u zemljištu. Često je možemo videti da raste pored reka ili jezera. I sam latinski naziv roda Salix, u prevodu znači blizu vode. Nosi epitet najlepše vrbe i to svakako zaslužuje svojom posebno veličanstvenom krošnjom koja pada do same zemlje. Gusta, slikovita, neprobojna krošnja može biti i dobar vizuelni zid od neželjenih pogleda.

  – Žalosna vrba – Salix babylonica  – Sadnja Salix babylonica, vrlo je otporna i nije zahtevna za održavanje. Brzo raste kao i sve vrbe, posebno na mestima gde ima više vode.

  Visoki lišćari 

  Listopadno drveće   koje u prirodnim uslovima može dostići i 50 m visine, dok u našim vrtovima i parkovima ne premašuje 20-30 m. Koren je većinom dobro razvijen. Krošnja širine 10-20 m, pa ove biljke pri sadnji treba udaljiti od objekata. Listovi raznih veličina i oblika. Tokom vegetacije većinom zeleni, pred opadanje žuti – Žalosna vrba – Salix babylonica  , rubin crveni (likvidambar), ili do kraja zeleni (jova), žuto smeži . Kombinacijom mogu se dobiti interesantni jesenji vizuelni efekti. Sadi se na međusobno  razmaku od  5-8 m. Izuzetno deluju na travnjaku kao soliteri. Na većim zelenim površinama, koriste se za zadnji plan, tako da se na njihovim krošnjama oslikava, niže rastinje.

  Na slici br. 4 izgled sadnica u prodaji