– Žalosna vrba – Salix babylonica

– Žalosna vrba – Salix babylonica može da poraste u visinu do 25m, a razvija široku i gustu krošnju. Grane padaju prema dole, čak do zemlje. Vrlo je dekorativno drvo i voli dosta vlage u zemljištu. Često je možemo videti da raste pored reka ili jezera. I sam latinski naziv roda Salix u prevodu znači blizu vode.

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Isporuka

  visina sadnice oko 2m

 • Opis

  𝙕𝙖š𝙩𝙤 𝙨𝙖𝙙𝙞𝙢𝙤 𝙙𝙧𝙫𝙚ć𝙚 𝙪 𝙗𝙖š𝙩𝙞?
  Osnova svakog vrta su drvenaste sadnice. One nam obezbeđuju hladovinu, upotpunjuju kolorit vrta, plodonose, cvetaju i jednostavno su neizbežan vrtni detalj.
  Smanjuje efekte poplava i erozije tla. Ublažava visoke temperatute u gradovima. Pomaže biodiverzitet i čini životno okruženje prijatnijim. Obežbeđuje hlad leti i zaklon zimi.

  Visoki lišćari 

  Listopadno drveće   koje u prirodnim uslovima može dostići i 50 m visine, dok u našim vrtovima i parkovima ne premašuje 20-30 m. Koren je većinom dobro razvijen. Krošnja širine 10-20 m, pa ove biljke pri sadnji treba udaljiti od objekata. Listovi raznih veličina i oblika. Tokom vegetacije većinom zeleni, pred opadanje žuti – Žalosna vrba – Salix babylonica  , rubin crveni (likvidambar), ili do kraja zeleni (jova), žuto smeži . Kombinacijom mogu se dobiti interesantni jesenji vizuelni efekti. Sadi se na međusobno  razmaku od  5-8 m. Izuzetno deluju na travnjaku kao soliteri. Na većim zelenim površinama, koriste se za zadnji plan, tako da se na njihovim krošnjama oslikava, niže rastinje.

  – Žalosna vrba – Salix babylonica može da poraste u visinu do 25m, a razvija široku i gustu krošnju. Grane padaju prema dole, čak do zemlje. Vrlo je dekorativno drvo i voli dosta vlage u zemljištu. Često je možemo videti da raste pored reka ili jezera. I sam latinski naziv roda Salix, u prevodu znači blizu vode.