– Hibiscus syriacus

500.00рсд1,200.00рсд

– Hibiscus syriacus  je uspravan listopadan ukrasni žbun sa lepim, krupnim cvetovima koji mogu biti najrazličitijih boja ( ružičasti, ljubičasti, svetlo roze i beli).Raste uspravno između dva do tri metra visine.

– Hibiscus syriacus – Poreklom iz Kine i Indije. Srodan belom i crnom slezu, trandafilu, pamuku, hibiskusu za čaj i hibiskusu kojim se kite Havajke i Tahićanke. Oniže drvce okićeno stotinama cvetova u periodu od jula do kraja septembra. Uz malo nege, dobićete bogato cvetno drvo, koje dostiže visinu do 3m i širinu do 2m.

Cvetovi mogu biti jednostruki i dupli sa više boja. Cvetovi široko zvonoliki, do 6 cm, beli, ružičasti, ljubičasti, sa tamnijim centrom, jul do septembar. Koristi se pojedinačno i u grupama. Podnosi orezivanje. Posebno pogodan za živice.

 

Šifra proizvoda: - Kategorije: , ,
 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  lila

  Isporuka

  sadnice visine 70-80cm, visina sadnice 1.3-1.5m

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  1. – Hibiscus syriacus – Poreklom iz Kine i Indije. Srodan belom i crnom slezu, trandafilu, pamuku, hibiskusu za čaj i hibiskusu kojim se kite Havajke i Tahićanke. Oniže drvce okićeno stotinama cvetova u periodu od jula do kraja septembra. Uz malo nege, dobićete bogato cvetno drvo, koje dostiže visinu do 3m i širinu do 2m.

  Cvetovi mogu biti jednostruki i dupli sa više boja. Cvetovi široko zvonoliki, do 6 cm, beli, ružičasti, ljubičasti, sa tamnijim centrom, jul do septembar. Koristi se pojedinačno i u grupama. Podnosi orezivanje. Posebno pogodan za živice.

  – Hibiscus syriacus – Sadnja 

  Orezivanjem se postiže gustina i oblik biljke i pošto odlično podnosi orezivanje, pogodan je za žive ograde. U leto cveta neprekidno do prvih hladnijih dana, pa je zbog toga veoma cenjen. Nije zahtevan za gajenje, uspeva na gotovo svakom tlu, uz minimalno zalivanje.U gradskim uslovima nalazi primenu za cvetne žive ograde, kao pojedinačna visoka i široka figura, na javnim površinama. Položaj sadnje je na osunčanim mestima uz minimalno zalivanje.

  Najviše joj odgovara osunčano mesto, s tim da dobro uspeva i u polusenci i senci. Voli vlažna zemljišta pa se preporučuje malčiranje, radi zadržavanja vlage. Prema zemljištu nije zahtevna vrsta, a može podneti kratkotrajne suše. Dobro podnosi gradske uslove.

  – Hibiscus syriacus – Sadnja na zelenim površinama

  Hibiskus možete saditi u vidu cvetnog grma u sklopu travnjaka ili u vidu žive ograde. Često ih možemo videti usađene  i u većim posudama i žardinjerama. Izuzetno su otporne vrste. Obratite pažnju na zalivanje mladih sadnica i povremenu prihranu u toku vegetacionog perioda. S početka proleća možete preventivno isprskati biljke, preparatima protiv lisnih vaši.