Cimbidijum (Cymbidieae Epidendroideae Orchidaceae)

U našoj klimi velika količina svetla je povezana s visokim temperaturama leti, što može sprečiti cvetanje cimbidijuma. Postoji nekoliko načina da se to izbegne:
Špricajte biljku s vodom za vreme letnjih vrućina, zasenite je ali obezbedite da ima dovoljno svetlosti. Listovi trebaju biti srednje do zlatno zeleni, ne tamno zeleni.
Minimalna temperatura na kojoj možete držati vaš cimbidium je 5 stepeni, dok kod cvetanja temperatura mora biti konstantna 12-24 stepena.
U proleće možete slobodno cimbidium staviti na terasu, u vrt, na balkon i sl, u polusenu, i tu može boraviti celo leto, na temperaturi 24-30 stepena, a ukoliko su temperature više pokušajte rashladiti biljku špricanjem.
Na otvorenom može biti do prvih hladnoca. Ako cimbidium u jesen unosite u kuću, stavite ga na hladnije mesto, što je bitno za poticanje cvetnih pupova, to može biti svijetlo negrijano stepenište, no temperature mu se moraju spustiti do min 5°C kako bi se potaknule cvjetne stapke. Minijaturni cymbidium može podnijeti temperature 2-3 °C više od velikih cymbidiuma. Ukoliko su pseudogomolji izgubili listove, možete ih odstraniti ako su skroz suhi, ali ako nisu ostavite ih jos jer i iz njih mogu potjerati novi izdanci. Od proleća do jeseni zalivajte supstrat kad se prosuši. Prihrana ide na treće zalivanje.

Kategorije: , ,
 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  belo žuta, crvena, bela, roza, lila

  Isporuka

  prečnik saksije 15-18cm

  Mesto sadnje

  saksija

  Položaj

  polusenka, svetlost

  Prihranjivanje

  redovno

  Vreme cvetanja

  proleće

  Životni vek biljke

  višegodišnja

 • Opis

  Cymbidium je rod sa oko 52 vrste porodice Orchidaceae, pod familije Epidendroideae.  Prisutne su u tropskoj i subtropskoj Aziji (severna India, Kina, Japan, Malaysia, Filipini i Borneo) no takođe i u severnoj Australiji, gde rastu u hladnijim uslovima i na većim visinama. Cymbidiums uglavnom ima više listova nego ostale orhideje a oni su dugi, zeleni i ravni i rastu iz pseoudogomolja. Ime ove grupacije dolazi od grčke riječi kymbos, što znači šalica u obliku trupa broda, što obeležava oblik latica nekih cvetova. U Europi su postale popularne u Viktorijansko doba. Te orhideje su cenjene zbog njihovih velikih cvetova, te se vrlo često koriste u cvećarama kao rezano cvijeće. Postoje dva osnovna tipa cymbidiuma standardni i mini. Još jedna činjenica koja ih čini tako zanimljivima jeste da mogu preživjeti pod niskim temperaturama (7˚ C ) te mogu cvetati i zimi kada veći deo orhideja ne cveta.

   

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.