Ruža - koraci ka uspešnom gajenju

Kraljica cveća – ruže – Patuljaste ruže, ruže stablašice, čajevke, polijante ili floribunde, dobro poznate vrste, svim ljubiteljima biljaka. Da bi ruže dobro napredovale odaberite položaj u vrtu sa dosta svetlosti. Ruže podnose niske temperature ali znajte da ukoliko ih orezujete, neophodno je da ih zagrnete sa 20-30cm zemlje ili da ih prekrijete opalim granjem. […]

Kraljica cveća – ruže – Patuljaste ruže, ruže stablašice, čajevke, polijante ili floribunde, dobro poznate vrste, svim ljubiteljima biljaka. Da bi ruže dobro napredovale odaberite položaj u vrtu sa dosta svetlosti. Ruže podnose niske temperature ali znajte da ukoliko ih orezujete, neophodno je da ih zagrnete sa 20-30cm zemlje ili da ih prekrijete opalim granjem. Ruže vole duboka zemljišta, bogata humusom. Izbegavati zabarena i loše ocedna zemljišta. Ruže je neophodno zalivati i pri tom, voditi računa da ne zalivate list i cvet. Prihrana ruža se sprovodi od proleća do jula meseca tad se prekida. Za prihranu koristite azot 4g, fosfor 2g, kalijum 5g po m2.

Bolesti ruža

Rđa ruža je česta pojava na listovima ruža, koja se uočava na gornjoj strani lista u vidu žutih mrlja a na donjoj strani u vidu crnih nakupina, što dovodi do opadanja lista. Ako primetite ovu pojavu, orežite ruže i poprskajte preparatom za zaštitu. Neki od preparata su Rubigan, Antracol, Zato.

Zvezdasta pegavost ruža se manifestuje na gornjoj strani listova u vidu zvezdastih mrlja koje menjaju boju od smeđe ljubičaste do crne. Listovi zatim žute i opadaju. Ova gljivica prezimljava u opalom lišću. Kada sadite ruže izbegavajte hladna i vlažna mesta. U ovom slučaju smanjite prihranu azotom i uklonite zahvaćene listove. Neki od preparata su Stroby, Zato.

Lisne vaši pored ruža napaju i druge biljke i veoma su uporne. Postoje lisne, štitaste i vunaste vaši. Kod ove pojave listovi se uvrću, cvetovi venu i prekriveni su lepljivom masom. Čađava pegavost je česta pojava uz lisne vaši. Neki od preparata su Tonus, Mospilan.

Plamenjača se manifestuje na licu lista smeđe crvenim pegama a na naličju sivim pegama. Ova pojava takođe dovodi do opadanja lista. Neki od preparata su Antrakol, Ridomil.

Crveni pauk je zadnjih godina dosta raširen. Dovodi do opadanja listova, žutila i cela biljka može ostati gola. Neki od preparata su Talstar, Armada.

Pepelnica se manifestuje tako što se listovi uvijaju, mladi izdanci i listovi izgledaju kao da su posuti brašnom. Neki od preparata su Stroby, Zato.