Magnolije rastu u vidu žbunja ili nižeg drveća. Omiljene vrste za vrtove su – Magnolija Soulangeana, – Magnolia ‘Susan’, – Zvezdasta Magnolija – Magnolia Stellata, – Zimzelena bela magnolija. Magnolije Stellate ili bele zvazdaste magnolije, formiraju žbunast habitus i orezuju se u toku zimskog perioda, kada se uklanjaju grančice koje štrče i na taj način grm dobija otvoreniju formu. Mnoge vrste magnolija se uzgajaju iz jednog ili više stabala. Ukoliko se odlučite za zimzelene magnolije, usadite ih u zaklonjen deo vrta ili uza zid koji će ih štititi od mraznih zimskih dana. Zimzelene magnolije orezujte početkom jeseni, odstranite grane koje štrče a mlade grane možete skupiti i privezati. Ova vrsta se orezuje 2-3 puta prvih 2-3 godine.

Magnolije se u odnosu na druge vrste drveća ne orezuju drastično. Kod magnolija odstranjujete orezivanjem oštećene grane, grane koje štrče, grane koje su prerasle prostor i orezivanje se vrši u ranu jesen. Generalno ove vrste se dobro oporavljaju i teraju nove izbojke iz starog drveta. Ukoliko su rane od rezova većih dimenzija, obavezno premažite mesto reza voskom.

Za orezivanje koristite oštre vrtne makaze. Uvek formirajte kosi rez u smeru u kojem raste novi pupoljak, tako da bi sprečili da vlaga pada na pup i uopšte da se zadržava na rezu od koje dolazi do pojave gljivičnih i bakterijskih infekcija. Orezujte grane ili grančice koje su pretrpele oštećenje od mraza ili neke bolesti. Režite oštećene i slomljene grane, grane koje se prepliću. Ukoliko želite stabla sa više izbojaka ili kupite tako formirane biljke u rasadniku ili tokom rasta, odaberite ravna stabla koja želite da ostavite a ostala odrežite komplet.

Coming Soon...