Uređenje vrta – Vrtna umetnost je poznata od davnina i predstavlja izuzetno relaksirajuć i kreativan posao. Svaki čovek ima manje ili više svakodnevnih obaveza na poslu ili kod kuće. U slobodno vreme čovek teži za opuštanjem u ambijentu, koji je sam po sebi reklasirajući za sve nas. Najčešće je taj prostor ispunjen zelenilom, koje je kreirao grad (parkovi), koje je kreirala priroda (livade) ili je nastao kao proizvod samih nas, tačnije sami smo kreirali privatne okućnice ili vrtove.

Uređenje vrta – Vrtna umetnost je poznata od davnina i predstavlja izuzetno relaksirajuć i kreativan posao.je idealno započeti ‘na papiru’ u zimskom periodu, za vreme mirovanja vegetacije. Vrt kreirate prema mogućnostima, koje vam prostor pruža i prema vašim željama i potrebama. Prilikom odabira sadnica, obavezno se informišite o dimenzijama, koje određene vrste dostižu po zrelosti i o uslovima uspevanja, koje određene vrste zahtevaju. Znajte da nije svo drveće i žbunje isto i da, kad usadite mladu sadnicu visine oko 1m, možete očekivati da ona izraste i do 15m visine, ako joj je priroda tako odredila.

Iscrtavanje plana

Na parčetu papira iscrtajte osnovni oblik vašeg vrta, prethodno izmerene dužine stranica vrta, prenesite na papir. Označite zone gde planirate da sedite ispod suncobrana ili krošnje drveća, zone za igru dece i za kućnog ljubimca, zone bašte za povrtnjak ili manji voćnjak, zonu za vodene površine ili za nadstrešnice. Uzmite u obzir i stranu sveta, sa koje duvaju intenzivni vetrovi i usadite višlje i guste biljke, koje će umanjiti udare vetra. Takođe je bitno da prilikom izbora određene vrste biljaka, vodite računa da li zahtevaju sunčane ili zasenjene položaje.

Kombinacije lišćara i četinara

Obavezno usadite i sadnice četinara koje su nezamenjive na zelenim površinama. Poštujte pravilan raspored biljaka prema visinama, odnosno višlje biljke sadite u pozadini nižih. Kombinujte lišćare prema oblicima krošnji, boji lišća i boji kore stabla.

Kalemljeni Mugo bor – Pinus mugo stam

Žbunaste sadnice

Prilikom izbora žbunastih biljaka, proverite vreme cvetanja i plodonošenja, jer na taj način možete iskombinovati vrste, tako da vam vrt tokom cele godine bude zanimljiv.

Coming Soon...