Zašto je bitno da kupujemo jelke sa busenom? Prema procenama stručnjaka u Srbiji se za Novogodišnje praznike, poseče oko 100.000-200.000 jelki. Takvim poduhvatima se enormno narušava kvalitet šumskih zasada, kao i kvalitet životne sredine. Jelke sa busenom, usađene i pravino negovane, su jedini spas, za očuvanje životne sredine i ekosistema. Prednost prirodnih jelki u odnosu na veštačke jelke, se ogleda u tome, što dobrinose očuvanju ekosistema, što te iste jelke sadite na zelene površine i utičete pozitivno na ukupan biodiverzitet planete. Veštačke jelke su napravljene od plastike i metala, vremenom se raspadaju, opadaju iglice i dolazite u situaciju da ih bacate i kupujete nove.

U narodu se uvek govorilo, da se šume ne trebaju seći i da treba saditi novo drveće. Kada sadimo drveće, to činimo za buduće generacije. Kupovinom jelki sa busenom pomažete proizvođačima istih, a ujedno imate i sadnicu, da ozelenite vrt ili zelenu površinu.

Najčešće korišćene vrste četinara kao Novogodišnje jelke su zelena evropska smrča, plava bodljiva smrča i pančićeva omorika.

Zašto je bitno da kupujemo jelke sa busenom? Najčešće se kupuju jelke visine od 1,5-2m visine. Busen takve jelke je uvezan u jutani ili pleteni džak. Veličina busena se kreće od 20-30cm. Kada kupite jelku, zajedno sa busenom je stavite u veću saksiju i postepeno je unesite u kuću. Kada kažemo postepeno, znači da je prvo ostavite nakon kupovine u nekom hodniku – gde se ne greje ili je prohladno i onda je unesete u sobu u kojoj ste planirali, da je ukrašavate.

Jelku postavite dalje od grejnog tela. Busen zalijte 2x nedeljno i održavajte umereno vlažan. Jelku u kući, možete držati 10-15 dana. Nakon toga je iznosite napolje, postepeno. Možete je ostaviti u saksiji ali dopunite istu sa zemljom ili usadite jelku u vrt u momentu, kada zemlja nije smrznuta. Smrznuta zemlja je onda kada su temperature ispod 0 celzijusa.

Sadna jama treba da je 15-20cm dublja i šira od veličine busena jelke. Vodite računa da dno sadne jame tj. zemlju na dnu usitnite, kako bi se korenje lakše učvrstilo za zemlju. Vrh busena treba da je u nivou terena ili dublje do 5cm. Prilikom sadnje možete sadnu jamu, popuniti tresetom obogaćenim đubrivom – pregoreli stajnjak ili gotova spororazlaguća đubriva za četinare – Osmocote. Kod zatrpavanja sadne jame, vodite računa da kompletan prostor jame, dobro ispunite sa zemljom, da ne ostaju vazdušni džepovi. S proleća napravite prstenove – lavor oko sadnice u kojem će se zadržavati voda prilikom zalivanja. Po kretanju vegetacije, vodite računa da zalivate sadnice sa 20-30l vode – prosek 2-3 puta nedeljno.

Znajte da 1 drvo proizvodi dovoljno kiseonika za 2 osobe. Sadnjom drveća lišćara i četinara obezbeđujemo zdraviju sredinu za buduće generacije, utičemo na revitalizaciju biodiverziteta i stvaramo zdravu okolinu za sve nas.

Coming Soon...