Saveti za negu i razmnožavanje zamija Ukoliko tragate za sobnom biljkom o kojoj ne morate često da se brinete, zamije su idealan izbor za Vas. Zamije su biljke koje uspešno rastu u osvetljenim prostorijama ali isto tako, odlično se ponašaju i pri slabom osvetljenju. Često ih posmatrači mešaju sa veštačkim biljkama, jer listovi izgledaju kao plastični.

Stabljike ovih vrsta biljaka su graciozne i u donjem delu su proširene, dok se u gornjem delu sužavaju. Po stabljikama se uočavaju i nepravilne šare. Pri dnu stabljike formiraju rizomi iz kojih se i razmnožavaju. Duž stabljika su rasporedjene zelene liske, presvučene voštanim sjajem.

Zamije se najbolje razvijaju u prostorijama sa jakim indirektnim osvetljenjem ali one se razvijaju i u manje osvetljenjim prostorijama. Idealne su za uzgoj u kancelarijama ili u kupatilima, gde će primiti malo fluorescentnog osvetljenja. Ukoliko su izložene direktnim sunčevim zracima, na listovima se pojavljuju ožegotine. Ukoliko primetite da se listovi uvijaju i da žute, znajte da je biljka izložena prejakom izvoru svetlosti. Pomerite biljku na senovitiju poziciju ili smanjite intenzitet svetlosti zastorima.

Shodno malim zahtevima za uspešan razvoj, možemo reći da će ova biljka uspešan rast postići, ako primenite sistem – nedostatka ili odustva nege. Slično kao i kod kaktusa, ove biljke zalivajte, kada se zemlja isuši. Ukoliko se često zalivaju listovi počinju da žute tj. gomolji trule. Biljke se prihranjuju sa smanjenom dozom đubriva u letnjem periodu 1-2 puta.

Zamije se mogu razmnožavati deljenjem, ali samo povremeno jer se rizomi sporo stvaraju. Najčešće se razmnožavaju iz listova. Odsecite reznice listova sa zrelih stabljika. Kada se rez prosuši, stavite ih u mešavinu treseta, perlita, vermikulita i peska. Obezbedite dobro osvetljenje u toku dana i toplotu. Ovaj postupak razmnožavanja traje oko 9 meseci.

Coming Soon...