– Topijari

6,500.00рсд

Topijari  Za topijare je od važnosti, ukoliko postoji mogućnost, obezbediti im položaje zaštićene od jakih udara vetrova i redovno otresati sneg sa njih. Zalivanje i prihana primenjuju se prema vrsti od koje je topijar napravljen. Po prailu, sa formiranjem oblika počinje se dok je biljka još mlada i elastična, i često je potrebno nekoliko godina da bi se postigao željeni oblik.
Formirana zelena skulptura zahteva stalno orezivanje, više puta tokom vegetacione sezone, s tim što je potrebno izbegavati rezidbu u kasnu jesen, da novoizrasli izdanci ne bi nastradati od mraza.
Topijare možete uzgajati u bašti ili u većim saksijama ili žardinjerama. Obezbedite im umerenu prihranu i zalivanje. Orezuju se 2 – 3 puta u toku sezone. Odgovaraju i sunčane do polusenovite pozicije.
Na slici br. 5 i 6 i 7 sadnice u prodaji
Kategorija:
 • Dodatne informacije

  Isporuka

  spirale 1.7-1.8, topijar lopte pom pom 1.5m

 • Opis

  Topijari  – Cupressus arizonica Topijarna umetnost je veoma stara. U Evropi, prvi sačuvani tragovi o topijarima pojavljuju se u Starom Rimu, ali je ovakav način oblikovanja biljaka razvijen pod uticajem kultura Dalekog Istoka, posebno kineskog penzaia i japanskog bonsaia. Ipak, topijari su najveću popularnost stekli u vreme renesanse, kada su vešti baštovani dekorativnim oblikovanjem biljaka ulepšavali vrtove bogatih, najpre u Italiji, a zatim se taj uticaj, širenjem renesanse, prenosio i na ostale države.
  Topijari  Danas se zelene skulpture sreću, kako na bolje uređenim površinama gradskog zelenila, tako i u privatnim vrtovima. Pri izboru biljaka za izradu topijara, pre svega, neophodno je poznavati način i brzinu njihovog rasta. Tradicionalno, koriste se zimzelene vrste sporijeg i gustog rasta, otporne na intenzivno orezivanje. Brzorastuće, posebno listopadne biljke, iako se mogu koristiti, nisu najpogodniji izbor, jer za kratko vreme izgube željeni oblik.
  Za topijare je od važnosti, ukoliko postoji mogućnost, obezbediti im položaje zaštićene od jakih udara vetrova i redovno otresati sneg sa njih. Zalivanje i prihana primenjuju se prema vrsti od koje je topijar napravljen. Po prailu, sa formiranjem oblika počinje se dok je biljka još mlada i elastična, i često je potrebno nekoliko godina da bi se postigao željeni oblik. Formirana zelena skulptura zahteva stalno orezivanje, više puta tokom vegetacione sezone, s tim što je potrebno izbegavati rezidbu u kasnu jesen, da novoizrasli izdanci ne bi nastradati od mraza.
  Topijare možete uzgajati u bašti ili u većim saksijama ili žardinjerama. Obezbedite im umerenu prihranu i zalivanje. Orezuju se 2 – 3 puta u toku sezone. Odgovaraju i sunčane do polusenovite pozicije.