Picea pungens “Edith”

 – Picea pungens “Edith” – Srebrnobela bodljiva smrča “Edith” je patuljasti četinar,  dostiže visinu svega oko 3 m visine. Neobična boja četina i niži rast ovu vrstu četinara čini posebnim. Odlično se ponaša i ako se uzgaja u saksijama. Često se sadi u prednjem planu vrta.

 • Dodatne informacije

  Boja

  srebrno bela

  Isporuka

  visina sadnice 80-100cm

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

   – Picea pungens “Edith”  Razvija gustu krošnju sa ledeno plavim do sivo-plavo-srebrnastim četinama. Njegova izuzetna lepota i skromna veličina, bez zahteva za održavanjem, čine ovaj kultivar veoma pogodnim za male bašte. Sade se u prednjem delu bašte samostalno ili u kombinaciji sa drugim patuljastim četinarima.

   – Picea pungens “Edith” – Srebrnobela bodljiva smrča “Edith” je patuljasti četinar koji dostiže visinu do 3m.

  Patuljasti četinari  – Osnovna odlika je da  stablo ne bude visoko, tako da se prosečna visina odrasle biljke,  kreće se oko 1 – 1,5 metara. Naravno, ima među njima i nižih koje rastu do 0,5 metara, ali i onih koje mogu biti visine i 2,5 metra. Te vrste koje mogu maksimalno imati visinu preko 2 metra spadaju u spororastuće.

  Neki spororastući varijeteti čerinarskog drveća su zgodni za kamenjare i saksije, jer će im trebati vremena da se razviju. Ukoliko biste u alpinetum posadili brzorastući četinar, on bi ga mogao dobrim delom pokriti za 5 godina. To je jedna od stavki koje treba da znate. U osnovi sve navedene vrste dobro podnose orezivanje.

  Pri planiranju treba uzeti u obzir da li će se saditi jedna biljka pojedinačno ili će se saditi u grupi. Ukoliko se sadi nekoliko biljaka, mogu se uzeti dva varijeteta ili više da bi se kombinovanjem, postigao lepši izgled vrta.