– Pampas trava – Cortaderia seloana

750.00рсд

– Pampas trava – Cortaderia seloana  formira elegantan, dekorativan i visok žbun koji u leto dobija svoj najveći ukras, gust cvet u krem i nežno roze boji. Cvetno stablo visine do 2 m završava se blistavo belom ili krem  metlicom,  dužine oko 50 cm.
U ponudi sadnice sa sl br 4
 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Boja cveta

  bela, roza

  Mesto sadnje

  bašta

  Isporuka

  sadnice visine 80-100cm

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  – Pampas trava – Cortaderia seloana  Cveta velikim metličastim cvetovima,  pojavljuju se krajem jula, početkom avgusta. Stari cvetovi se zadržavaju sve dok ih sneg ne izlomi, tako da u njima možete uživati celo leto i jesen, pa sve do prvih snegova. A ako ovo nije dovoljno, možete ih i odrezati i držati u sobi u velikim vazama, bez vode, gde će trajati i nekoliko godina. Može biti odlična centralna  tačka (centralno mesto u bašti, oko kojeg se odigrava čitava zelena predstava). Budući da je velika, posadite je u pozadini ili na centru rondele, sa postavkom nižih biljaka. Voli da raste uz veće vodene površine ili u kombinaciji sa nižim ukrasnim travama, poput penisetuma, imperate i festuke. Posadite je u dobro pripremljenu zemlju, dodajte sporo otapajuće đubrivo. Razmak između sadnica treba da je bar 1m. Prvih godina je zaštitite od izmrzavanja – agrilom.
  – Pampas trava – Cortaderia seloana  Moguće je orezivanje u jesen, kada biljke uđu u mirovanje, mada je bolje orezati ih u proleće. Orezuje se tako da se biljke odseku oko 50 cm od zemlje ili se samo odstrane oštećeni listovi. Prolećno orezivanje je bolje,  jer ih zelena masa dodatno čuva od izmrzavanja. Razmnožava se deljenjem bokora. Najbolje je da se ovo uradi u rano proleće, s tim da biljke koje se ovako razmnožavaju, mogu da preskoče cvetanje u toj sezoni. Moguće je i sa starog bokora samo odvajati spoljne delove i saditi ih u saksije. Krajem avgusta, početkom septembra treba ih posaditi na stalno mesto.