Maranta

– Maranta su ime dobile po Bartolomeu Maranti, italijanskom lekaru i botaničaru iz šesnaestog veka, rod Maranta obuhvata nekoliko desetina niskih biljaka, poreklom iz Brazila, među njima i molitvenu biljku (Maranta leuconeura). Uobičajeno ime – Molitvena biljka-  dobila je po tome, što njeni listovi ostaju ravni tokom dana, a zatim se savijaju kao ruke, koje se mole noću.

 • Dodatne informacije

  Boja

  trobojne

  Isporuka

  sadnice visine 40-50cm

  Položaj

  svetlost

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  – Maranta   raznovrsnih boja i šara i kao takvi su  ukras u svakom enterijeru. Maranti odgovara svetlo mesto, zaštićeno od direktnog sunca. Dobro uspeva na istočnom ili zapadnom prozoru. Leti je treba udaljiti od prozora, jer ako je izložena jakom suncu, listovi blede i dobijaju opekotine. Obezbedite joj hranjivo, propusno zemljište. Marante traže vlažan supstrat, leti se zalivaju 2-3 puta nedeljno, dok se zimi zalivaju jednom nedeljno. Poželjno je da se povremeno prebrišu listovi vlažnom spužvom. Prihranjuju se razblaženim đubrivima u toku vegetacije 2 puta mesečno. Marante su brzorastuće biljke. Ukoliko se listovi nepravilno savijaju slobodno ih orežite.

  – Maranta  su ime dobile po Bartolomeu Maranti, italijanskom lekaru i botaničaru iz šesnaestog veka, rod Maranta obuhvata nekoliko desetina niskih biljaka, poreklom iz Brazila, među njima i molitvenu biljku (Maranta leuconeura). Uobičajeno ime – Molitvena biljka-  dobila je po tome, što njeni listovi ostaju ravni tokom dana, a zatim se savijaju kao ruke, koje se mole noću.

  Sobne lisno dekorativne biljke su lepe i bez cvetova i čine prelep ukras u vašem domu. Razne vrste palmi, fikusa, paprati i drugih vrsta biljaka krasi izvanredna lepota lišća, jednostavne su za održavanje i unose svežinu u prostor. Lisno dekorativne biljke raznim oblicima listova predstavljaju žive skulpture. Kod zelenih tonova lišća upadljive su najrazličitije šare na listovima.

  Sobne lisno dekorativne biljke svetlucaju u tamnoj zelenoj boji kao četine jela, drugi su svetli i nežni kao na pr. kod vrste paprati. Pogled u zelenilo opušta i pospešuje dobro raspoloženje. Iz listova biljaka isparava voda, na taj način povećavaju vlažnost vazduha u prostoriji, vlaga za sebe vezuje prašinu i mogu da u zatvorenoj prostoriji da smanje količinu formaldehida.

  Odgovarajuće mesto u prostoriji i adekvatna nega, najbolji su preduslovi za zdravu biljku. Većina vrsta zahteva svetlo mesto, vlažnost vazduha bez direktnog sunca. Zemlja u saksiji treba da je umereno vlažna. Prihranjivanje ide uglavnom jednom mesečno.