Kumkvat

Kumkvat

Je vrsta citrusa koja sadrži   velike količine vitamina A, C i E kao i fitonutrijenata, koji nas štite od lošeg uticaja slobodnih radikala. U našim krajevima gaji se kao sobna biljka, koju obavezno tokom proleća i leta možete izneti na terasu, ili u baštu, jer se oprašuje pomoću vetra. Fortunela traži dosta svetlosti, ali je tokom leta treba zaštiti od direktnog sunca. Optimalna letnja temperatura za gajenje kreće se od 27 do 35 stepeni.

 

  • Dodatne informacije

    Boja

    zelena

    Mesto sadnje

    saksija

    Isporuka

    sadnice visine 50-60cm

    Položaj

    svetlost

    Životni vek biljke

    višegodišnje sadnice

  • Opis

    Kumkvat

    Se gaji se zbog ukusnog ploda, sjajnih kožastih listova i prelepih cvetova kojima se okiti tokom leta. U saksiji može da poraste od 2,5 do 3 m visine. U našim krajevima gaji se kao sobna biljka, koju obavezno tokom proleća i leta možete izneti na terasu, ili u baštu, jer se oprašuje pomoću vetra.  Optimalna letnja temperatura za gajenje kreće se od 27 do 35 stepeni. U zimskom periodu temperatura ne bi trebalo da bude niža od 10 do 15 stepeni. Na nižim temperaturama dolazi do opadanja lišća i izumiranja grančica. Od proleća do kraja leta zaliva se obilno, dva-tri puta nedeljno, a tokom zime oskudnije. Ako je vazduh suv, obavezno je orošavajte (i leti i zimi).

    Uslovi uspevanja

    Kumkvat

    Kumkvat je vrsta citrusa koja sadrži   velike količine vitamina A, C i E kao i fitonutrijenata, koji nas štite od lošeg uticaja slobodnih radikala. U našim krajevima gaji se kao sobna biljka, koju obavezno tokom proleća i leta možete izneti na terasu, ili u baštu, jer se oprašuje pomoću vetra. Fortunela traži dosta svetlosti, ali je tokom leta treba zaštiti od direktnog sunca. Optimalna letnja temperatura za gajenje kreće se od 27 do 35 stepeni.
    Kumkvat je vrsta citrusnog voća, veoma slatkastog ukusa, a ono što ga razlikuje od ostalih citrusnih voćkica je to što se jede zajedno sa korom. Kumkvat se uzgaja u saksijama. Formira niži drvenasti habitus koji čine tamnozeleni listovi i oranž plodovi. Plodovi se koriste i za spravljanje džemova. Trpi temperature i do minus 10. Najbolje im je obezbediti poluhlad, plodno i rastresito zemljište, prihranu i održavanje umerene vlage.