Hrizanteme (jesenje ruže)

Loptaste mnogocvetne hrizanteme su visine i širine oko 50cm. Loptasti oblik je karakterističan kod ove vrste sadnica. Javljaju se u beloj, lila, narandžastoj, žutoj i bordo boji. Odlično se kombinuju sa vrstama poput vresa, erike, viole…Sa njima možete dekorisati korpe, žardinjere, saksije…Obavezn im u jesenjim danima dodajte po neku ukrasnu bundevu i tikvicu i stvorićete fantastičan jesenji užitak.

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  bordo, crvena, bela, roza, narandžasta, lila i sl.

  Mesto sadnje

  bašta, saksija, žardinjera

  Položaj

  polusenka, sunce

  Vreme cvetanja

  jun – oktobar

  Životni vek biljke

  višegodišnja

 • Opis

  Hrizantema, kao biljka koja dolazi iz Kine i najrasprostranjenija je u Aziji, gde važi za cvet koji ima moći da privuče srećne okolnosti, ili bar tako veruju drevne kulture Dalekog Istoka. Iz Aziije takođe potiče misao o bliskoj povezanosti hrizantema sa Suncem jer cvet važi za nosioca Jang energije. Popularna je misao u mnogim Azijskim zemljama da je hrizantema pre svega cvet sreće i u njenu čast se u Japanu svake jeseni održava Festival Sreće.

  U slučaju da u bašti već imate hrizanteme ili ih planirate usaditi u bašte, pripazite ako živite u području, gde se temperatura zimi redovno spušta ispod nule, jer hrizanteme tada mogu izmrznuti. Zato je bolje ne orezivati je pre zime, nego ostaviti lišće i stabljike, koje će pomoći da hrizantema preživi zimu. Svakako dodajte i 10 do 15 centimetara malča u cilju zaštite.

  Nega hrizantema:

  Nedovoljna vlažnost vazduha/ prekomerno kvašenje listova Primetićete ovu pojavu ukoliko se na listovima pojave smedje izrasline
  Kupljena zaražena biljka Ovu grešku odlikuju bele fleke na listovima i stablu i prerano sušenje biljke
  ,,Pepelnica” Javlja se kada je vlažnost previsoka i kada nema strujanja vazduha (najteži oblik “bolesti” cveta)

  Hrizanteme možete da gajite i u saksijama i žardinjerama.

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.