– Hristov trn

550.00рсд

Hristov trn ima male cvetove, koji su okruženi sa dva pricvetna lista bele, crvene ili ružičaste boje, a sakupljeni su u cvasti. Hristov trn cveta od februara do juna. Isusov cvet je zgodan za uzgoj u kući jer toleriše sobnu temperaturu, pa se i preko hladne zime može držati u prostoru koji se greje. Isusovo drvo najbolje uspeva na temperaturama od 16-24 stepena, sa tzv. zimskim odmaranjem na 10-13 stepeni.

  • Opis

    Hristov trn (Euphorbia milii) je ukrasna biljka koja potiče sa Madagaskara i drugih tropskih regija. Najčešće se uzgaja kao sobno bilje. Uz vrlo malo brige i pažnje, pravi je izbor za početnike uzgajivače i zauzete zaljubljenike u ukrasno bilje. Nebično ime potiče od legende kako je Isus Hrist na krstu, nosio trnovitu krunu načinjenu upravo od stabljika ove biljke.

    Hristov trn  Supstrat u posudi treba biti dobre drenaže, blago suv, neutralnog pH. Za zdrav izgled, Hristovog trna treba oko osam sati svetlosti. Bogatije cvetanje moguće je postići ako je biljka što duže izložena Sunčevoj svetlosti. Do cvetanja će doći čak i ako je biljka obasjana direktnom Sunčevom svetlošću samo tri do četiri sata dnevno. Kod uzgoja na otvorenom, biljku se smešta na osvetljeno mesto, dok u zatvorenom prostoru, najbolje mesto je na južnom ili zapadnom prozoru uz temperature između 18 do 24°C. Zaliva se tek kad je gornji sloj supstrata u potpunosti suv. Ako biljka počne da odbacuje lišće, to je znak da treba smanjiti količinu vode. Prihranjuje se od proleća do jeseni.

    Isusov cvet ima male cvetove, koji su okruženi sa dva pricvetna lista bele, crvene ili ružičaste boje, a sakupljeni su u cvasti. Hristov trn cveta od februara do juna. Isusov cvet je zgodan za uzgoj u kući jer toleriše sobnu temperaturu, pa se i preko hladne zime može držati u prostoru koji se greje. Isusovo drvo najbolje uspeva na temperaturama od 16-24 stepena, sa tzv. zimskim odmaranjem na 10-13 stepeni.