Euforbija – Euphorbia trigona

Euforbija – Euphorbia trigona  – Euforbija je dekorativna sobna biljka. Odlikuje se trouglastim mesnatim stablom po čijem obodu rastu tamno zeleni do crvenkati listovi.

U ponudi biljke sa sl.br,4

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  Visina 30-35cm

 • Opis

  Euforbija – Euphorbia trigona  – Euforbija je dekorativna sobna biljka. Odlikuje se trouglastim mesnatim stablom po čijem obodu rastu tamno zeleni do crvenkati listovi. Ova lisno dekorativna vrsta odlikuje se zelenim trouglstim i mesnatim stablom po čijim ivicama raste tamno zeleno do crvenkasto lišće. Euforbija voli delimično osunčana mesta, tako da će dobro uspevati i na manje osvetljenim pozicijamam kao i na indirektnom svetlu. Potrebe za vodom su joj vrlo male kao i kod svih sukulentnih biljaka.

  U ponudi biljke sa sl.br,4

  Euforbija – Euphorbia trigona  Pripada euforbijama (familija Euphorbiaceae)  ali je ljudi često nazivaju i kaktusom. Euforbije su takođe sobne biljke koje, kao i kaktusi, zadržavaju vodu u svom stablu i obrazuju razne oblike prilikom rasta. Prepoznatljiva je zbog lišća koje raste duž ivice same biljke, Euphorbia trigona ‘Rubra’ čiji listovi prelaze u blago crvenkastu boju. Taj kontrast boja je čini vrlo dekorativnom tokom cele godine. Mesto na kojem je gajite treba biti svetlo ali zaštićeno od dužeg direktnog sunčevog zračenja. Spororastuća je biljka. Ne traži previše vode jer zadržava vlagu, a treba je zalivati onda kada se supstrat prosuši. Poželjno je dodavati tečna mineralna đubriva tokom vegetacije. U zimskom periodu kada je u fazi mirovanja ređe zalivati.

  Sukulentima su potrebni svetli, suvi uslovi da bi napredovali. Prozori okrenuti prema jugu koji dobijaju punu snagu sunca su idealni za ove biljke, ali mogu poslužiti i prozori okrenuti prema istoku i zapadu.