Cikas palma – Sago palma – Cycas revoluta

Za pravilan rast i razvoj cikas palme potrebno je dosta svetla, ali ne direktnog. Od izloženosti sunčevoj svetlosti zavisiće boja i dimenzije listova. Listovi su tamnije zelene boje i mogu biti dugi i do dva metra ako nisu stalno izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti, a ako su na tamnom mestu izdužuju se. Međutim, ako nije dovoljno izložena suncu biljka ne dobija novo lišće.

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Isporuka

  biljka visine 50cm

  Mesto sadnje

  saksija, žardinjera

  Položaj

  svetlost

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Omiljena palma za dekoraciju unutrašnjih prostora. Cikas palma je pogodna za sadnju u žardinjerama i veoma efektno deluje posađena u visokim saksijama na reprezentativnom mestu. Vrlo upečatljiva vrsta koja daje luksuzan pečat svakom prostoru. Odlikuje je spor rast i velika dugovečnost.

  Za vreme listanja, saksiju sa cikas palmom treba svakodnevno okretati za jednu četvrtinu kruga, kako bi svi novi listovi dobijali istu količinu svetlosti. Saksiju treba okretati sve dok listovi potpuno ne otvrdnu.
  Optimalna temperatura na kojoj raste cikas palma je od 7 do 18 stepeni. Leti se starija biljka može izneti napolje. Zimi ne podnosi dužu izloženost temperaturi ispod nule, ali može da podnese mraz ako je na suvom. Idealna temperatura zimi je od 12 do 15 stepeni.