Careopegia sp.

Ceropegia sp. poznatija kao Nit srca (eng. String of hearts), je preslatki viseći sukulent. Dosta brzo raste i tako stvara jedinstvenu zavjesu malih srca. Čak i u sobnim uvjetima može dostići i preko 3 metra dužine. Ceropegia woodii je južnoafrička ljepotica koja je jednostavna za održavanje.

 • Opis

  – Ceropegia sp. poznatija kao Nit srca (eng. String of hearts), je preslatki viseći sukulent. Dosta brzo raste i tako stvara jedinstvenu zavjesu malih srca. Čak i u sobnim uvjetima može dostići i preko 3 metra dužine. Ceropegia woodii je južnoafrička ljepotica koja je jednostavna za održavanje.

  Skroz je jedinstvena i nimalo nalik na niti jednu drugu sobnu biljku. Listovi su joj čvrsti i mesnati. Preko fotografija je zapravo teško skužiti kako su listovi mesnati, ali kada se prvi put susretnete sa njom, definitivno će vas iznenaditi.

  Njena stabljika je veoma duga i končasta, tako da visi pravo prema dole i može da dostigne dužinu do jednog metra. Listovi su svetlo zeleni sa naličja, a odgozgo tamnozeleni sa ljubičastim mozaikom žila.

  – Ceropegia sp.  Cveta tokom letnjih meseci, a cvetići su ružičasti, mali i viseći, tako da podsećaju na starinske ručne sijalice. Ovaj cvet je zapravo zamka za male insekte, a sličan imaju ibiljke mesožderke.

  Briga o brojanici je minimalna: ima visoku toleranciju na vrućinu i traži svetlost, tako da je najbolje uzgajati u najsunčanijoj prostoriji u kući. Potrudite se da saksija u kojoj se nalazi ima veće rupe za oticanje vode, jer joj zemlja ne sme biti dugo vlažna, pogotovo tokom zimskih meseci, kada ova biljka miruje i zahteva jako retko zalivanje.

  Kada je zalivate tokom ostatka godine – pustite da se zemlja potpuno osuši između dva zalivanja. Kada počne proleće đubrite je jednom mesečno, sa duplo razređenim đubrivom nego po upustvu.