Patuljasta tuja – Thuja orientalis Compacta Aurea Nana

Thuja orientalis compacta aurea nana pripada niskim četinarima, zlatno žute patuljaste forme, veoma gustog sklopa četina, koja je rado vidjen gost u mini vrtovima i alpinumima.

Mogu se saditi i u saksijama kao i u žardinjerama u kombinaciji sa stubastim,okruglim ili poleglim formama četinara ili u kombinaciji sa ružama i perenama.

Posebno dolazi do izražaja na travnjacima pošto ima zlatno žutu boju, koja je najizraženija u proleće i leto, a u jesen prelazi u bakarnu boju. Stvara odličan kontrast u miks sadnji, sa sadnicama crvenog lista, poput berberisa ili šarenolisnog drena.

Jednostavna je za gajenje, otporna vrsta koja trpi orezivanje. Krajnja visina ove biljke je do 1.5m. Odlikuje se sporijim rastom. Podnosi korektivno orezivanje i često se upotrebljava kao topijara forma.

Odlično se kombinuje sa ukrasnim žbunjem crvene i ljubičaste boje cvetova i listova ili sa loptastim i poleglim četinarima i zimzelenim sadnicama.

Uslovi uzgoja

Najbolje ih je saditi na plodnom i rastresitom tlu. Odgovaraju joj osunčane do polusenovite pozicije. Dobro podnosi niske temperature. U letnjem periodu ih je neophodno redovno zalivati. Preporučuje se malčiranje površine kao i za druge četinare.

Coming Soon...