– Juniperus Sabina Variegata i Green

600.00рсд

Pokrivači tla – Juniperus Sabina Variegata i Green obično rastu  do 0,6-0,9 visine i širine do 1-1,5m. Koristi se kao pojedinačni detalj, za kombinovanje sa drugim vrstama, pored kamenih zidova, ivica ili pored puteva i bankina,  jer je vrsta tolerantna na gradske zagađivače vazduha. Mogu se saditi i u žardinjerama u kombinaciji sa niskim rastinjem ili puzećim juniperusima.

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena, žuta

  Isporuka

  prečnik krošnje 40-50cm

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce, polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Pokrivači tla – Juniperus Sabina Variegata i Green  je vrsta lakog porasta u srednje vlažnim, dobro isušenim i dreniranim zemljištima. Tolerantna na različite tipove zemljišta. Obično rastu  do 0,6-0,9 visine i širine do 1-1,5m. Koristi se kao pojedinačni detalj, za kombinovanje sa drugim vrstama, pored kamenih zidova, ivica ili pored puteva i bankina,  jer je vrsta tolerantna na gradske zagađivače vazduha.Mogu se saditi i u žardinjerama u kombinaciji sa niskim rastinjem ili puzećim juniperusima

  Polegli četinari predstavljaju posebnu grupu četinara jer su niskog – horizontalnog rasta. Oni nemaju stablo i rastu poleglo, pružajući se po zemlji. Koriste se kao pokrivači tla, na mestima gde se zahteva niži rast biljaka. Uglavnom su guste forme, različitih kolorita i četina, pa pored dekorativne vrednosti, onemogućavaju rast korova. Na javnim površinama je moguće zameniti travnu površinu poleglim četinarima, što se često i čini. Zahvalni su za uzgoj, brzo rastu i lako se daju oblikovati prema potrebi. Često se koriste za skrivanje šahti na zelenim površinama. Orezivanje se može obavljati tokom cele sezone. Razlikuju se po boji četina i ima ih u žutoj, panaširanoj, zelenoj, sivoj i plavoj boji.

  Najčešće se sade na strmim terenima za vezivanje zemljišta i zaštitu od erozije. Ukoliko na nekim pozicijama ne želite travnjak, usadite pokrivače tla koji će u potpunosti zameniti travnu površinu. Ove sadnice se često koriste i za ozelenjavanje pod krošnjama drveća tj. na pozicijama na kojima teško uspevaju druge vrste sadnica. Odlično izgledaju i u mešovitoj sadnji sa drugim četinarima, kada se sade kao donji sprat u grupnoj sadnji.