Ako ste novi  u svetu orhideja, nemojte se plašiti. Mnoge orhideje mogu biti jednostavne za uzgajanje ako izdvojite malo vremena da naučite šta im je potrebno. Nisu poput tradicionalnih saksijskih biljaka. One su epifiti, što znači da ne rastu u zemlji, već se umesto toga drže kore drveća.

Osnovni principi nege orhideja

Često nas pitaju: „Kako se brinuti o orhidejama?“ Istina je da nije teško brinuti se o orhidejama; samo je drugačije. Orhideje imaju reputaciju da su teške za uzgajanje, dok zapravo mnoge vrste čine odlične saksijske biljke. Sa pravilnom negom, orhideja može cvetati mesecima svake godine i može živeti neograničeno. U tom smislu, orhideje su odlična vrednost u smislu cvetnih biljaka. Dobro održavana i raznovrsna kolekcija orhideja može pružiti neprekidan cvet svaki dan u godini. Dobra nega orhideje zahteva samo osnovno znanje o orhidejama i njihovom rastu.

Osnovni saveti za negu orhideja

Zalivanje: Većina orhideja zahteva zalivanje jednom nedeljno. Izbegavajte prekomerno zalivanje jer to može dovesti do truljenja korena.

Svetlo: Postavite orhideju na svetlarnik ili prozor koji gleda na istok ili zapad.

Đubrenje: Nedeljno hranjenje đubrivom namenjenim orhidejama.

Presađivanje: Presađivanje u svežu mešavinu orhideja kada tvoja orhideja prestane da cveta.

Raznolikost porodice orhideja

Porodica orhideja ima preko 880 različitih vrsta (nazvanih rodova) i preko 22.000 vrsta. Ovi brojevi rastu svake godine, čineći orhideje najvećom i najraznovrsnijom porodicom cvetnih biljaka. Većina orhideja su tropske biljke koje žive kao epifiti ili „vazdušne biljke“, držeći se drveća radi podrške. Neke orhideje su i litofiti ili „kamenite biljke“, koje rastu na ili među stenama. Preostale orhideje su zemljišne i rastu u humusnom detritusu džungle.

Najčešća pitanja o nezi orhideja

Osnovno za uspešnu negu orhideja je razumevanje zahteva orhideje za podrškom, svetlom, hranom, vlagom, vodom, cirkulacijom vazduha i temperaturom.

Substrat za orhideje: Najbolje mešavine za orhideje sadrže posebne supstrate koji podstiču dobro drenažu i dobar protok vazduha.

nega orhideja

Zalivanje: Ključno je izbegavati preterano zalivanje. Pravilno zalivanje orhideja verovatno je najteži deo nege. Orhideje se najčešće potapaju kada primetite da im je korenje svetlo sivkasto. Kada je natopljeno i zdravo, korenje će dobiti svežu zelenu boju. Takođe, veoma je bitno da ako primetite trulo ili suvo korenje, odstranite kako to ne bi bilo potencijalno mesto za razvoj bolesti.

Svetlo: one imaju različite potrebe za svetlom. Razumevanje odgovarajuće količine svetla ključno je za njihovu negu. Vodite računa kada je blizu prozora. Ovo može rezultirati oštećenjem listova – ukoliko je jaka sunčeva svetlost (gorenjem, braon flekama), a ako je velika hladnoća, listovi će se ošteti ukoliko su naslonjeni na prozor.

Temperatura: Temperatura koju orhideja zahteva zavisi od vrste orhideje koju imate. Različite vrste imaju različite potrebe. Ne vole suv vazduh, takođe ni pretoplo niti hladno. Umerenost je ključ. Takođe, nagle promene temperature, prenošenje tokom hladnih dana, može rezultirati da svi postojeći pupoljci (cvetovi otpadnu).

Bolesti i štetočine: Pravovremena reakcija na pojavu štetočina ili bakterija ključna je. Prskanje lišća mesečno s fizičkim fungicidom može pomoći.

Cvetanje: Različite vrste imaju različite navike cvetanja. Phalaenopsis orhideje često cvetaju kontinuirano tokom cele godine.

Par saveta: One su veoma sklone bolestima. Zbog toga, veoma je bitno da ukoliko odsecate precetalu granu, suvi list, obavezno makaze sterilišite, a na mestu gde je napravljeno zasecanje pospite malo cimeta. Kada presađujete orhideju u novu posudu, isperite koren kombinacijom hidrogena i vode kako biste sve sterilisali

Coming Soon...