Opalo lišće kao hrana i zaštita u bašti – Kada uđemo u jesenji period, lišće menja boju i priprema se da opadne sa krošnji drveća. Ukoliko imate listopadno drveće i žbunje u bašti, verovatno se pitate gde da odložite lisnu masu?

Popločane površine, staze i stepeništa obavezno čistite od opalog lista, jer može da se pretvori u klizav otirač. U lejama i ispod drveća i žbunja, opalo lišće može da ostane, jer se vremenom razlaže i predstavlja hranu za biljke. Međutim opalo lišće treba da pograbite sa travnjaka, jer trava zahteva svetlost i dobru aeraciju.

Opalo lišće kao hrana i zaštita u bašti – Kompost kao hrana za biljke

Od opalog lišća možete praviti kompost – prihrana za biljke. Iskopajte komposište i slažite lišće i grane. Ukoliko nemate prostor za komposište, lišće možete da odložite u džakove u kojem će vremenom istruliti i predstavljati odličan supstrat za biljke. Proces truljenja možete ubrzati ako u komposište dodajete organske materije – voće, povrće i pokošenu travu.

Opalo lišće u toku zimskog perioda služi kao toplo skrovište za male baštenske životinje poput ježića. Još jedna prednost u sakupljanju lišća se ogleda u tome, što se ono zasipa oko korenja biljaka koje su sklone izmrzavanju ( timijan, bosiljak, žalfija). Saksije sa biljkama smestite u neku pletenu korpu i izmedju saksija stavite opalo lišće i na taj način neće doći do smrzavanja korenja biljaka.

Coming Soon...