Magnolija – Zadovoljstvo i mir u kući Prema istraživanjima, cvet magnolije je najstariji cvet na planeti Zemlji, prema fosilnim ostacima cvet magnolije beleži starost od 100 miliona godina. One su cvetale još u doba dinosaurusa, što znači da je cvet postao pre nastanka pčela. Magnolije ne oprašuju pčele, njihovi oprašivači su bube opnokrilci. Latice cveta magnolije su dosta krute i prekrivene su zaštitnim voskom. Miris cveta privlači oprašivače. Vosak zimzelene magnolije se koristi u kozmetičkog industriji.

U prirodi postoji oko 75 vrsta magnolija listopadnih i zimzelenih. S obzirom da bujno i raskošno cvetaju s proleća, magnolija je jedna od omiljenih vrsta vrtnih sadnica. Uglavnom formiraju habitus u vidu žbunja ili nižeg drveća. Listovi magnolija su krupni zimzeleni, poluzimzeleni ili listopadni. Cvetovi su različitog oblika i boje. Radjaju plodove slične šišarkama.

Vosak magnolije se koristi u kozmetičkoj industriji za spravljanje preparata za zaštitu lica i kose. Iz cvetova magnolije se dobija eterično ulje, koje se koristi za pravljenje parfema. Stari kinezi su aromatični prah kore magnolije koristili stotinama godina. U kini se ova vrsta sadnica smatra simbolom snage i vernosti. U feng shuji filozofiji magnolija takođe ima simbolično značenje. Bijela magnolija simbolizuje ženstvenost, čistoću i ljepotu. Ukoliko je posađena ispred kuće privući se pozitivnu energiju spokoja i zadovoljstva, a ukoliko se nalazi iza kuće pokazuje na povećavanje bogatstva.

Coming Soon...