Indijansko pero – Sanseverija je biljka koja potiče iz područja Madagaskara, Afrike i južne Azije. Poznata je i po imenu svekrvin jezik, indijansko pero. Dele se na vioke, srednje visoke i patuljaste sorte – Indijansko pero – Sanseveria Hahnii. Podela se može odnositi i na boju lista.

Indijansko pero – Sanseverija je veoma otporna vrsta koja uspeva i u manje osvetljenim prostorijama. Često se sa indijanskim perom ukrašavaju kancelarije, uredi i sobe sa slabijim osvetljenjem. Ukoliko se uzgajaju u osvetljenim prostorijama boja lista je nešto intenzivnija.

Indijansko pero – Sanseverija dobro podnose tople prostorije i ne smeta im suv vazduh. Ova vrsta ne trpi preveliku vlažnost zemljišta, tako da se retko zalivaju. U toku letnjeg perioda zalivaju se jednom u desetak dana, dok u zimskom periodu zalivanje je jednom mesečno. Osetljive su na niske temperature i ne treba ih izlagati istim. Presađuju se u toku proleća, kada se i istovremeno mogu razmnožavati deljenjem. Izuzetni su prečistači vazduha.

Sanseverija se presađuje u proleće i samo u slučaju kada joj je saksija postala mala. To ćete najbolje uočiti, ako je koren počeo da se ogoljava. Da biste sprečili njegovo isušivanje i propadanje, presadite biljku u saksiju koja je broj veća od prethodne. Upravo je presađivanje pravi trenutak i za razmnožavanje, jer se ono vrši deljenjem korena. Na dno nove saksije stavite, najpre, drenažni sloj. Zatim koren, koji ćete prekriti slojem zemlje i zalijte biljku. Saksiju stavite na svetlo i toplo mesto.

Coming Soon...