Ginko – Drvo koje ne umire Ginko – Ginkgo biloba je vrsta drveća koja je alohtona i kao takva se odlično pokazala rastom i razvojem u našem podneblju. Ginko je i reliktni živi fosil. Pre 100 miliona godina izumrle su sve vrste reda Ginkoales jedino je Ginko preživeo u Kini. Upravo zbog svoje otpornosti, vitalnosti i dekorativnosti ova vrsta sadnica se često sadi u parkovima, alejama, drvoredima i privatnim vrtovima. Ginko je listopadno drvo koje se gaji vekovima u dvorištima kineskih i japanskih hramova, kao sveto drvo. Pripada familiji Ginkgoaceae. 

Lišće ginka se upotrebljava u kineskoj medicini za lečenje respiratornih problema, kao što su astma i bronhitis, zatim za lečenje ćelavosti, tuberkuloze, loše cirkulacije, zaboravnosti, gonoreje, bolova u stomaku, kožnih oboljenja, angine pektoris, dizenterije, visokog krvnog pritiska i anksioznosti. Najnovija naučna istraživanja ukazuju na mogućnost tretmana protiv, Alchajmerove bolesti.

Primena na zelenim površinama

Ginko – Drvo koje ne umire u prirodnom staništu dostiže visinu do 30m i širinu do 2m i starost preko 1000godina. Dvodoma je vrsta i za sadnju duž puteva se preporučuje sadnja muških primeraka, jer ženski stvaraju lepljive plodove koje opadaju. Fantastično izgleda ako se sadi kao skulptura na travnoj površini, kao centralna tačka. Međutim njegova lepota se izuzetno ističe i ako se sadi grupno sa drugim vrstama drveća. Preporučujemo sadnju sa visokim četinarima. Od ginka možete formirati i drvorede ili aleje ali koristite samo muške primeke.

Coming Soon...