Drveće i žbunje u vrtu Sadnja biljaka u vrtu – pitate se kako da osmislite kutak za odmor u sklopu vašeg vrta?

Jednostavno odaberite nekoliko sadnica drveća i žbunja, pripremite sadne jame i usadite sadnice. Ukoliko ste u mogućnosti zasejte i travnjak ili površinu prekrijte borovom korom – malčem. Na mestu gde vam najviše odgovara postavite klupe i uživajte pod krošnjama drveća.

Drveće i žbunje u vrtu Mi smo u ovom projektu odabrali sadnice, mirisne lipe – Srebrnolisna lipa – Tilia tomentosa i sadnice mukinje – Mukinja – Sorbus aria. Od četinara smo odabrali srebrnu smrču – Srebrna smrča – Picea pungens ‘glauca’ a od ukrasnog žbunja belu suručicu – Bela suručica – Spirea x Vanhouttei.

Ukrasno drveće u vrtu se gaji zbog dekorativnih cvetova, kore i plodova. Drveće daje bašti teksturu i dugotrajnost življenja. U velikim baštama bi trebalo saditi nekoliko drvenastih primeraka, različitih po veličini i obliku. Kombinacijom boja lista na primer Ginko – Ginko – Ginkgo biloba i Ukrasna jabuka – Ukrasna jabuka – Malus Royalty, dobijate fantastičan efekat.

Ukrasno žbunje predstavlja drvenaste biljke, koje se granaju iz osnove za razliku od drveća, koje ima centralno stablo. Žbunje u bašti ima veliki značaj, kako po dekorativnosti, živopisnim cvetovima i listovima, mirisom, listopadnim i zimzelenim listovima, raznorodnim plodovima. Dele se i prema visini raste na patuljaste, srednje visoke i visoke žbunove. Obično se koriste za formiranje baštenske osnove, za sadnju u vidu živeograde ili za sadnju ispod krošnji drveća.

Coming Soon...