Bršljeni – Zelene zavese je biljka puzavica brsljan , spada u kategoriju sadnica – lijana. Ima sposobnost da se prilepljuje uz različite vrste podloga i da se na taj način propinje i rasprostire po stablu drveta, po kamenim podlogama, zidovima ili jednostavno da puzi prekrivajući tlo.

Bršljeni – Zelene zavese ne spada u parazitske penjačice i ne šteti stablu na koje se prilepi, ali mehanički može naneti štetu, ako ga potpuno obraste. Raste po šumama, na tlu i prilepljen uz drveće, na vlažnim položajima, pored reka, na stenama. To su mu prirodno date karakteristike, koje se u oblikovanju vrta mogu iskoristiti da bi se postigli odlični efekti.

Pokrivač tla

Ukoliko u vrtu imamo jako zasenčenu površinu, bilo da je senku napravilo drveće ili je objekat zaklonio sunce u vrtu, skoro nemoguće je u tom slučaju imati dobar travnjak. Rešenje može biti da se površina ozeleni, sa samo nekoliko sadnica bršljana, (jedna sadnica na 2 m2). Za sezonu ili dve cela površina će biti prekrivena stalno zelenim listovima i puzavim granama ove vrste sadnice.

Zeleni zidovi

Bršljan se može upotrebiti za maskiranje neuglednih građevinskih objekata i za stvaranje prijatnijeg zelenog okruženja u vrtu, balkonu ili pasažu. Potrebno je samo postaviti biljke bršljana u podnožju površine i njegove grane usmeriti kopčama, kanapom ili bambus štapom i žicom ka, vertikalnoj površini. Već tokom prve sezone ova puzavica će se dobro učvrstiti svojim korenčićima za površinu i temeljno je prekrivati.

Živa ograda

Sam pojam ograda ne zvuči živo, ali ako odlučimo da najobičniju ogradu od pletene žice ili bilo koji oblik materijala, za ograđivanje pretvorimo u živicu, onda je bršljan savršen izbor. Bršljan ima sposobnost da brzo raste i da svojim puzavim granama prekriva svaku površinu, a ograda predstavlja savršenu potporu za njega. Uz našu malu pomoć vrlo brzo će se grančice uplesti u žicu, pa ćemo imati cele godine veoma otpornu i izdržljivu živicu.

Zelene skulpture

Topijarni oblici ili ukrasne zelene figure u vrtovima, koji nastaju dugogodišnjim orezivanjem rukama veštih vrtlara, sada su dostupni i u našem vrtu, po principu „uradi sam“. Jednostavno možete od raznih materijala (žica, armaturna mreža, letvice, suve grane ili kamen) stvoriti skelet željenog oblika, i u podnožju umetničkog dela zasaditi bršljan. Ostatak posla ova uporna sadnica i izdržljiva biljka, obaviće sama.

Zeleni slapovi

Bilo da gajite biljke u velikim žardinjerama, na stepeništima ili jednostavno na balkonu, uvek je poželjno imati nekakvo zelenilo, koje će slapovito padati svojim grančicama, maskirati posudu i obogatiti frontalni izgled. A bršljan je savršen za to. Ujedno može poslužiti kao celogodišnja zimzelena postavka za sezonsko cveće.

Ponudu sadnica bršljena pogledajte u proizvodima: https://www.rasadnikcvjeticanin.rs/kategorija-proizvoda/bastenske-biljke/brsljeni-hedere/

Coming Soon...