Berberis – Ukrasno šiblje jarkih boja – Crvenolisni berberis – Berberisi th. atropurpurea su sadnice,koje se često koriste kao živa ograda, ali postoje sorte sadnica, koje će odlično izgledati u velikim lejama ili kao samostalni žbunovi. Dele se na listopadne i zimzelene ugrasne grmove, visine od 40cm – 4m visine.

Berberis – Ukrasno šiblje jarkih boja Berberisi (Berberis ‘Red Rocket’) je vrsta berberisa uspravne forme, intenzivno crvene boje listova, s jeseni boja lišća postaje svetlo crvena. Tokom zime na granama ostaju okruglasti plodovi – crvene dekorativne bobice, koje obožavaju ptice. Visina koju dostiže je oko 150cm i širina oko 100cm.

Berberisi (Berberis thunbergi ‘Orange rockett’) je vrsta berberisa sa uspravnim habitusom, boja lista se menja od zelene do crvene i narandžaste. Ako se uzgaja na sunčanom staništu, boja lista je jarko narandžasta i postepeno prelazi u bordo crvenu. Cveta žutim cvetićima koji prelaze u jarko crvene bobice. Dostiže visinu do 1m.

Berberisi (Berberis thunbergi ‘Golden Rocket’) je vrsta berberisa uspravnog habitusa, boja lista je zlatno žuta, s jeseni prelazi u crveno narandžastu boju. S proleća cveto svetlo žutim cvetovima koji se pretvaraju u jarko crvene bobice. Dostiže visinu do 150cm i širinu do 100cm.

Niski berberis (Berberis thunbergii ‘Atropurpurea Nana’) je šarmantni listopadni niži grm, sa crvenim listovima, jajastog oblika, koji s jeseni dobijaju blistavo crvene nijanse. S proleća cvetaju mirisnim žutim cvetićima.

Berberisi (Berberis thunbergii f. atropurpurea ‘Admiration’) je vrsta berberisa koja dostiže visinu i širinu oko 40cm, crvene boje lista sa žutim obrubom. Cveta s kraja proleća ružičastim cvetovima i s jeseni plodonosi gracioznim bobicama.

Berberis – Sadnja i nega berberisa
Berberisi se odlično kombinuju sa četinarima, ukrasnim žbunjem i perenama. Sadnicama odgovara sunčana ekspozicija, manji broj sorti, zahteva senovite položaje. Odgovara im hranjivo, blago kiselo zemljiste. Berberisi ne trpe suvišnu vlagu u zemljištu. Otporni su na niske temperature, aerozagađenja i prašinu. Vrlo dobro podnose orezivanje (potrebno je starije biljke orezivati, kako bi održali željeni oblik i formu biljke).
Berberisi su idealni za neprobojne žive ograde (sadnja 2-3 biljke/m2), grupna sadnja (kontrola erozije zemljišta), sadnja u veće saksije ili žardinjere, stvaranje bordura. Berberisi su medonosne vrste.

Berberis kao bordura pored staze

Berberisi su interesantni zbog boje lista, mada ne možemo izostaviti cvetove i plodove koji ukrašavaju ovo raskošno šiblje. Boja listova varira od svetlo zelene, žute, narandžaste, crvene. Boja i intenzitet boje se menjaju od proleća do kasne jeseni. U zimskom periodu pravi ukras berberisa čine atraktivni plodovi. Razmožavaju se semenom ili reznicama.

Coming Soon...