Zumbuli – Mirisni vesnici proleća Zumbul – Hyacinthus mix. su lukovičaste biljke koje cvetaju u proleće ili u zimskom periodu ako su forsirane. Ova vrsta biljaka ima širok spektar boje cveta intenzivnog mirisa. Pored uobičajenog supstrata za rast, zumbuli se mogu uzgajati i u staklenim čašama ispunjenim sa vodom.

Zumbuli – Mirisni vesnici proleća U bukvalnom prevodu, naziv ovog cveta znači “plavo zvono”, međutim čitava priča o njegovoj simbolici nastaje iz druge pretpostavke – da je ime izvedeno od imena grčkog pastira Endimona u koga je bila zaljubljena, boginja Meseca – Selena. Neki veruju u legendu koja kaže da je cvet u direktnoj vezi sa vilama, pa se zbog toga smatra da zumbul može čoveka da opčini svojim izgledom i mirisom.

Zumbuli – Mirisni vesnici proleća je poznat tome što se od njega prave parfemi u Francuskoj, možete očekivati da će Vaš zumbul mirisati opojno gde god da ga držite, bilo to u sobi ili u bašti.

Uzgoj zumbula Zumbuli se uzgajaju na temperaturi od oko 20 stepeni. Kada iscvetaju odgovara im nešto niža temperatura. Zahtevaju svetle prostorije ako ih gajite u kući a isto važi i za uzgoj u vrtu. Ukoliko prezimljavaju u zatvorenom zahtevaju temperature u zimskom periodu oko 15 stepeni. U vrtu se sadi s proleća ili na jesen. Odabrati propusan supstrat, bogat hranjivim materijama. Ukoliko su zime i mrazevi oštri, možete Vaše zumbule zaštititi malčem.

Sadnja zumbula Najbolje vreme za sadnju zumbula je krajem septembra i početkom oktobra. Treba ga saditi na sledeći način:

  1. Zasadite ga na dubini između 15 i 20 cm kako bi bile bezbedne od zimskih mrazeva
  2. Pazite da rastojanje između sadnica bude 15ak cm
  3. Ako je klima blaga, možete i malo kasnije zasaditi
  4. Prilikom kupovine treba obratiti pažnju da li su lukovice zumbula dobre za presađivanje

ZumbulZumbul – Hyacinthus mix. je cvet koji Vam može procvetati i u sred zime, uz korišćenje specijalnih čaša koje će pridržavati lukovicu na vrhu da ne dodiruje vodu:

  1. Ohladite lukovicu u frižideru 8 – 10 nedelja pre sadnje
  2. Sipajte vodu u čašu i stavite lukovicu iznad tako da ne dodiruje vodu
  3. Prekrijte papirom lukovicu
  4. Ostavite čašu na tamnom i hladnom mestu
  5. Ako se formira dosta korenčića, čašu premestite na svetlo i toplo mesto, i ubrzo će Vam se pojaviti novi izdanci!

Coming Soon...