Zimzelena bela magnolija krupnih kožastih listova, dostiže visinu do 10- 15 metara. Spororastuća je vrsta. – Zimzelena bela magnolija – Magnolija grandiflora cveta s proleća, cvetovi su izuzetno krupni i prekrivaju celu biljku. Sa zrelošću ove sadnice cvetaju i u letnjem priodu. Cvetovi su mirisni. Cvetovi mogu biti prečnika od 15-30cm. Rađa plodove u vidu izduženih šišarki u kojima se stvaraju semenke, koje sazrevaju tokom septembra. Ovo je vrsta koja zadržava listove preko cele godine i zato je najomiljenija. Inače, rod magnolija obuhvata veliki broj vrsta i varijeteta koji se dele uglavnom u grupu koja cveta u rano proleće i grupu koja cveta kasnije u sezoni.

Krupnocvetna bela zimzelena magnolija – Zimzelena bela magnolija – Magnolija grandiflora

Sadnja i uslovi uzgoja

Zimzelena bela magnolija se sadi s jeseni ili s proleća. Međutim najbolje vreme sadnje je jesen, kao i za sve drvenaste sadnice. S jesenjom sadnjom osiguravate ranije cvetanje, već u prvoj sezoni, a biljka će se do leta dobro ukoreniti i lako preživeti letnje vrućine. Ukoliko sadnice sadite s proleća vodite računa da redovno zalivate za vreme visokih temperatura. Biljka obožava sunčane položaje. Podnosi mraz. Prvih par godina ako su mlađe sadnice, zaštitite ih u toku mraznih dana, prekrivanjem agrilom.

Zaštita tokom zime

Kao i kod ostalog ukrasnog žbunja i drveća u prve 2-3 godine treba je zaštititi u toku zime i u toku leta nešto pažljivije zalivati. Zemljište treba da je bogato i dobro drenirano. Prilikom sadnje dodajte običan treset pH 5,5 do 6,5 i sporootpušatjuće đubrivo do 6 meseci. Ovo će pomoći da koren ima dovoljno vazduha za brz i dobar razvoj.

Položaj u bašti

Zimzelena bela magnolija sadite u zavetrini i obavezno za njih ostavite mesto u prednjem planu bašte. One su zasigurno kraljice vrtova i svojom lepotom privlače pažnju svakog prolaznika. Možete ih saditi samostalno na travnjaku ili u grupi sa više sadnica. Vodite rašuna da im obezbedite dovoljno prostora da bi se krošnja u potpunosti razvila. Zaista je drvo čarobne lepote. Može se formirati i kao žbunasta sadnica.

Potrebe za svetlošću i supstrat

Zimzelena bela magnolija – Magnolija grandiflora je vrsta koja traži osunčane pozicije, a može da raste i u polusenci. Nije tolerantna na prevelike količine vode, s tim da  joj i suviše dug period suše ne pogoduje. Kako bi se ograničio i pravilno rasporedio unos vode, poželjno je koristiti kantu sa ružom ili sistem zalivanja kap po kap. Zemljište treba da bude vlažno i dobro drenirano sa blago kiselom pH reakcijom.

Coming Soon...