Ženski zmaj – Dracena marginata

Ova vrsta potiče sa Madagaskara i pripada porodici ljiljana. Njeno ime prevedeno na grči je Ženski zmaj.

Familija dracena obuhvata oko 40 vrsta, dok marginata obuhvata žbunaste ili niže drvenaste biljke sa porastom do 2 metra visine.

Dracena marginata je vrsta vitkog stabla i krošnje, koju čine mnogobrojni uzani, glatki listovi zelene ili zeleno – braon boje.

Izuzetno otporna i zahvalna sobna vrsta cveća, zbog minimalnih zahteva za bujan i raskošan rast i razvoj. Uklapa se u svaki enterijer i jedna je od traženijih vrsta sobnog bilja.

Uslovi uzgoja

Veoma zahvalna sobna biljka koju možete gajiti samostalno ili grupno u većoj saksiji i žardinjeri. Vodite računa da je ne uništite čestim zalivanjem, jer ne trpi višak vlage. Idealna temperatura za uzoj ove vrste je do 25 stepeni. Položaj u stanu

Možete ih smestiti u svetlu sobu ili trpezariju. Vodite računa da nije izložena direktnom suncu i da je zaštićena od promaje. Prihrana i presađivanje

S proleća je možete presaditi ako je mala saksija i možete dodati sporootapajuće đubrivo. Kao i većina sobnih lisno dekorativnih biljaka odgovara joj povremeno orošavanje, odstojalom ili destilovanom vodom. Dracene možete i orezati ukoliko želite formirati određenu formu krošnje.


Coming Soon...