Uzgoj drveća u saksijama Uzgoj drveća u saksijama je postao veoma popularan, posebno u slučajevima kada nemate dovoljno prostora u bašti. Za uzgoj drveća su potrebne posude većih dimenzija, sa kojima možete ozeleniti terase, balkone, nadstrečnice, prilaze i ulaze. Posude ili žardinjere mogu biti pokretne ili nepokretne. Izrađuju se od različitih materijala u raznim teksturama i oblicima. Drceće se može saditi zasebno ili u kombinaciji sa drugim nižim vrstama puzavica, cvetnica, ukrasnog žbunja.

Prilikom izbora posuda vodite računa o dimenzijama drveća punoj zrelosti i na osnovu toga, birajte odgovarajuću veličinu posuda. Širina i visina posuda – kontejnera je uglavnom približna. Glinene posude su najstabilnije i preporučuju se u oblastima gde su intenzivni vetrovi. Lagane plastične saksije su odlične za terase i ukoliko planirate da premeštate biljke. Svaki kontejner mora na dnu da ima otvore za oticanje viška vode.

Supstrat mora da bude porozan, hranjiv i sastoji se od komposta, perlita i peska. Takođe je potrebna i prihrana sporootapajućim đubrivom i redovno zalivanje sadnica u kontejnerima. S proleća zamenite gornji sloj spstrata svežim kompostom. Kontejnere sa drvrćem postavite na mesto gde neće ceo dan biti izloženo direktnom suncu i jakim vetrovima.

Odlične vrste za uzgoj u kontejnerima i žardinjerama su zimzelene biljke poput šimšira, patuljasti četinari, stubaste tise, kalemljene sorte četinara i zimzelenog drveća. Od listopadnih vrsta tu spadaju zvezdasta magnolija, mirta, japanski javor, niže kalemljene sorte drveća, niže voćne vrste.

Ukoliko se desi da biljke prerastu veličinu kontejnera i za to postoji način na koji se može ograničiti rast biljke. Presadite biljke u veći kontejner ili jednostavno orežite korenje i na taj način se ograničava rast iste. Biljke poput citrusa u zimskom periodu zaklonite od izmrzavanja. Unesite ih u prohladne prostorije ili umotajte sa izolacionim materijalima protiv smrzavanja.

Coming Soon...