Tuja smaragd – Žive ograde Smaragd tuje – Thuja smaragd je kupasti četinar koji se često koristi za formiranje živih ograda ili zelenih zidova. Može da poraste do 3m visine. Smaragdno zelene boje četina, guste krošnje i piramidalnog habitusa. Ovu vrstu nije potrebno orezivati. Ukoliko želite formirati topijarni oblik, ove vrste su pogodne za to.

Tuja smaragd – Žive ograde Smaragd tuje – Thuja Smaragd zahtevaju dublja i kvalitetna zemljišta, dobro drenirana. Tuje su biljke koje traže veću količinu vlage i hranjiva. Odgovaraju im kontinentalni uslovi, ukoliko ima dosta snežnog pokrivača, neophodno ih je uvezati, da ne bi došlo do lomljenja. Pored redovnog zalivanja u toku vegetacije, tuje je potrebno tuširati uveče ili rano ujutro. U prihrani koristiti đubriva sa dovoljnom količinom kalijuma i magnezijuma, jer su neophodni zelenoj lisnoj masi.

Sadnja tuja

Koristi se za sadnju i u većim saksijama i žardinjerama. Pored zelenih postoje i smaragd zlatne tuje Thuja occ. Golden Smaragd koje zadržavaju boju tokom čitave godine. Takođe raste u visinu oko 3m i širinu do 1m. Četine su na dodir meke i mirisne. Koristi se za formiranje živih ograda, u grupnoj sadnji ili izdvojeno na travnjaku. Često se koristi za sadnju u žardinjerama i većim saksijama.

Coming Soon...