1. Sobno cveće i potrebe za vodom

Sobno cveće i uspeh uzgoja Uopšteno gledano većina sobnih biljaka ima slične zahteve za vlagom zemljišta, sem kaktusa i sukulenata koje ne traže ravnomerno zalivanje. Intenzitet zalivanja biljaka će zavisiti od vrste biljke, veličine biljaka, vrste supstrata, veličine posude u kojoj se uzgaja i godišnjeg doba. Sobne biljke treba zalivati prema potrebi a ne prema danu ili datumu u kalendaru. Uopšteno gledano ako je biljka u posudi odgovarajuće veličine i ako je supstrat dobro propusan, zaliva se kada se gornja polovina zemlje u posudi isuši. Najčešći razlog za propadanje biljaka je suvišno zalivanje. U svakom slučaju manje štete nanosite biljkama ako ih zaboravite zalivati nego da ih ugušite sa prekomernom vlagom.

2. Prihrana biljaka

Sobno cveće i uspeh uzgoja Ne postoji univerzalan način kada treba prihranjivati biljke. Najbolje je pratiti brzinu rasta, veličinu i izgled listova i stabala na biljkama. Da suzimo period kada je najbolje prihranjivati biljke – proleće i leto su deo vegetacionog perioda godine kada biljke najvišu rastu i kada im je potrebno najviše hrane. Sa prihranom treba biti oprezan jer previše đubriva sagoreva korenje biljaka. Za cvetnice koristite đubriva koja imaju podjednaku vrednost azota, fosfora i kalijuma. Za lisne biljke koristite đubriva sa povišenim udelom azota, kako bi razvile bujnu lisnu masu.

3. Razmnožavanje biljaka

Nekim sobnim biljkama odgovara povremeno deljenje busena i na taj način se podstiče bolji rast matične biljke. Na taj način dobijate i nove biljke koje možete presaditi u nove saksije. Na ovaj način se razmnožavaju bromelije. Puzavice poput filodendrona, potosa, bršljana puštaju korenčiće iz stabljika kada dođu u dodir sa zemljom i na taj način ožilite nove mladice – dobijate reznice sa korenom. Neke biljke se razmnožavaju iz listova, poput ljubičica.

4. Presađivanje sobnog cveća

Kako biljke rastu razvija im se i korenov sistem i nakon nekog vremena ih je potrebno presaditi u veće posude. Biljke je najbolje presađivati u proleće ili leto. Koristite novi supstrat dobre propusnosti. Izvadite biljke iz saksije i ukoliko je korenje izašlo iz zemlje tj. nalazi se obmotano oko unutrašnje strane zidova saksije ili je izbilo na dnu saksije, biljku morate presaditi.

5. Skidanje prašine sa listova biljaka

Listove biljaka treba redovno čistiti i skidati nakupljenu prašinu. Glatke listove možete prebrisati vlažnom krpom ili ih možete istuširati mlakom vodom. Za listove sa dlačičama koristite četkice za te namene. Biljke će biti lepše a ujedno će bolje da upijaju svetlost.

6. Orezivanje ili skraćivanje izbojaka na biljkama

Orezivanju pribegavamo kada želimo da kontrolišemo rast biljke, kada se starije grane ogole pa orezivanjem podstičemo teranje mladih izbojaka. Orezujte iznad pupoljaka. Orezujete u jesenjem periodu oštrim makazama. Ukoliko primetite bolesne i oštećenje listove, odstranite ih. Da bi biljka bila bujnija uklonite vršne pupoljke i gornje listove da bi se biljka više razvijala u širinu.

7. Uklanjanje precvetalih cvetova i bolesnih listova

Uklanjanjem precvetalih cvetova biljke će lepše izgledati a ujedno će biljka bujnije cvetati. Takođe je bitno da se uklone oštrim makazama uveli i boleni listovi.

8. Zaštita biljaka od štetočina

Posmatrajte vaše sobne biljke i reagujte na vreme, kada primetite prisustvo insekata ili promene na biljkama. Možete im pomoći tuširanjem listova, primenom alkohola na vati i premazivanjem stabala i listova i upotrebom insekticida. Ukoliko biljke imaju prisustvo lisnih vaši morate biti uporni i tretman ponoviti više puta. Ukoliko primetite insekte poput crnih mušica znajte da su to gljivične mušice i one se javljaju ako je zemlja vlažna. Presadite biljke u suv supstrat i uklonite svo oštećeno i opalo lišće.

Coming Soon...