Sobna jelka, poznata i kao Araucaria, predstavlja rod zimzelenih četinara i grmlja koji potiču iz različitih regiona južne hemisfere, uključujući Južnu Ameriku, Australiju i Pacifička ostrva. Neke vrste Araucaria su popularne kao sobne biljke, prepoznatljive po svom jedinstvenom i upečatljivom izgledu. U ovom tekstu ćemo pričati o sobnoj jelki kao biljci latinskog naziva  Araucaria Heterophylla. Veoma je dobar izbor za gajenje u sobama, jer je izvrstan prečišćivač vazduha.

sobna jelka

Saveti za brigu o sobnoj jelki: 10 stručnih saveta za uspesan rast

1. Pružite svetlost indirektnog sunca

Sobne jelke vole nekoliko sati direktnog sunčevog svetla svaki dan, pa ih smestite blizu prozora okrenutog ka jugu ili zapadu. Ipak, zaštitite ih od jakog sunca u podne, posebno tokom leta.

2. Održavajte konstantnu unutrašnju temperaturu između 18-24°C. Izbegavajte nagla kolebanja temperature i promaje koji mogu stresirati biljku.

3. Sobna jelka preferira više nivoa vlažnosti

Povećajte vlažnost prskanjem biljke redovno ili postavljanjem posude s vodom u blizini. Obezbedite da vazduh oko biljke ne postane suviše suv, posebno zimi kada se koristi grejanje u zatvorenom prostoru.

4. Održavajte konzistentno vlažno tlo, ali ne prezasićeno

Zalivajte temeljno kada gornji centimetar zemlje postane suv. Smanjite učestalost zalivanja tokom zime, dopuštajući da se tlo malo osuši između zalivanja.

5. Koristite dobro drenirajući, blago kiselu zemlju

Dodavanje perlita ili kore orhideje može poboljšati drenažu. Presađujte svoju sobnu jelku kada preraste svoju saksiju, obično svake 2-3 godine u proleće.

6. Odaberite saksiju sa rupama za drenažu

Obezbedite da saksija bude dovoljno velika da biljka lepo stane, ali ne preterano prostrana.

7. Hranite svoju sobnu jelku izbalansiranim tečnim đubrivom

Obezbedite đubrenje svake 4-6 nedelje tokom sezone rasta. Izbegavajte prekomerno đubrenje, jer sobne jelke su osetljive na višak soli.

8. Redovno šišajte mrtve ili žute grane

Podstičite zdrav rast i održavajte oblik biljke. Pazite da ne odsečete previše odjednom, jer se sobne jelke ne oporavljaju brzo od obimnog orezivanja.

9. Pazite na uobičajene štetočine

Budite na oprezu za paukovima, lisnim vašima i drugim štetočinama. Ako ih primetite , tretirajte je odmah insekticidnim sapunom ili neem uljem.

10. Zimi, smanjite zalivanje i izbegavajte đubrenje

Sobne jelke prirodno usporavaju rast zimi. Takođe, štitite ih od hladne promaje, jer su osetljive na niske temperature.

Saveti za brigu o sobnoj jelki

  • Sobne jelke mogu biti osetljive na promene u svojoj okolini, posebno u vezi sa svetlošću i temperaturom. Trudite se da je držite na stabilnom mestu kako biste smanjili stres i opadanje iglica.
  • Kada je vreme za zalivanje, učinite to temeljno. Zalijte biljku dok ne vidite vodu izlazi iz rupa za drenažu u saksiji. To osigurava da je čitav koren dovoljno dobro natopljen. Sobna jelka je osetljiva na previše zalivanja, što može dovesti do truljenja korena.
  • Dobra praksa je da lagano zalijete biljku pre nego što nanesete đubrivo. To pomaže u sprečavanju opekotina korena osiguravajući da koreni nisu suvi tokom đubrenja.
  • Ova sobna biljka će definitivno imati koristi od posude sa šljunkom i vodom ili postavljanja blizu ovlaživača.

Coming Soon...