– Sobni čempres

750.00рсд1,000.00рсд

Sobni čempers poznat i po imenu limun čempres je jedan od najatraktivnijih patuljastih četinara, sa svetlim zlatnožutim četinama, koji unose svež miris limuna. Kada se gaji kao sobna biljka, može da poraste u visinu od 1m, podnosi orezivanje. Orezivanjem možete formirati, da raste kao manja stablašica ili manje drvo.

 

 

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  sadnice visine 60-70cm, sa 2 lopte 70cm

  Mesto sadnje

  saksija, žardinjera

  Boja

  zelena

  Položaj

  svetlost, polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

   Sobni čempers  poznat i po imenu limun čempres, je jedan od najatraktivnijih patuljastih četinara, sa svetlim zlatnožutim četinama, koji unose svež miris limuna. Kada se gaji kao sobna biljka, može da poraste u visinu od 1m, podnosi orezivanje. Orezivanjem možete formirati, da raste kao manja stablašica ili manje drvo. Spada u zimzeleno četinarsko drvo, koje u svojoj postojbini raste mnogo višlje, dok u saksijama u enterijeru poraste do 1m.

  Sobni čempers  Za ovu vrstu odaberite prostrane, dublje saksije. Smestite biljku u svetlu prostoriju po mogućnosti gde nije pretoplo. Obezbedite hranjiv supstrat, dobre poroznosti. Biljka zahteva vlažno tlo ali ne i da se voda zadržava u tanjiriću. S proleća prihranjujte NPK đubrivom. Kada nastupe prolećne temperature, slobodno biljku iznesite na terasu ili u baštu ali vodite računa, da ne bude izložena jakom suncu. Pogoduje im i korektivno orezivanje, ukoliko neke granćice štrče iz osnove stabla.

  𝑩𝒊𝒍𝒋𝒌𝒆 𝒖 𝒆𝒏𝒆𝒕𝒓𝒊𝒋𝒆𝒓𝒖 𝒑𝒓𝒖ž𝒂𝒋𝒖 𝒛𝒏𝒂č𝒂𝒋𝒏𝒐 𝒖𝒎𝒆𝒕𝒏𝒊č𝒌𝒐 𝒅𝒆𝒍𝒐 i zato ih sve češće unosimo u dom. Svojim oblicima, teksturama i bojama, savršeno se uklapaju u svaki enterijer. Pravilnim odabirom sobnih biljaka, vaš dom će izgledati modernije, svežije i zdravije.

  Sobne lisno dekorativne biljke svetlucaju u tamnoj zelenoj boji kao četine jela, drugi su svetli i nežni kao na pr. kod vrste paprati. Pogled u zelenilo opušta i pospešuje dobro raspoloženje. Iz listova biljaka isparava voda, na taj način povećavaju vlažnost vazduha u prostoriji, vlaga za sebe vezuje prašinu i mogu da u zatvorenoj prostoriji da smanje količinu formaldehida. Odgovarajuće mesto u prostoriji i adekvatna nega, najbolji su preduslovi za zdravu biljku. Većina vrsta zahteva svetlo mesto, vlažnost vazduha bez direktnog sunca. Zemlja u saksiji treba da je umereno vlažna. Prihranjivanje ide uglavnom jednom mesečno.