– Pitomi kesten – Castanea sativa

1,200.00рсд

Pitomi kesten (Castanea sativa) voli dosta svetlosti, tako da će na osunčanim predelima  jako dobro uspevati. Uspeva na skoro svim tipovima zemljišta jedino je preporuka da se izbegavaju krečna zemljišta. Formira dubok i razgranat korenov sistem pa je poželjno da zemljište bude plodno naročito prilikom sadnje. Voda je jako bitan faktor tokom gajenja pitomog kestena. Plodovi sazrevaju tokom septembra.

Plodovi pitomog kesten se nalaze u dlakavom omotaču. Nekoliko dana nakon berbe plodovi završe dozrevanje i ispadaju sami iz omotača. Na ovaj način je pitomi kesten sazrio u potpunosti i nakupio najveći procenat hranljivih i lekovitih sastojaka.

U ponudi sadnice sa slike br.3

Kategorija:
 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Isporuka

  biljka visine 1.3-1.5m

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  svetle ekspozicije

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Pitomi kesten (Castanea sativa) je visoko drvo impozantne krošnje, koje dostiže i do 25m visine. Od davnina je omiljeno drvo za ozelenjavanje dvorišta kao i za plantažno gajenje. Veoma dugovečna sorta, koja doživi i 500-tu godinu.

  Pitomi kesten (Castanea sativa)Sadnja voli dosta svetlosti, tako da će na osunčanim predelima  jako dobro uspevati. Uspeva na skoro svim tipovima zemljišta jedino je preporuka da se izbegavaju krečna zemljišta. Formira dubok i razgranat korenov sistem pa je poželjno da zemljište bude plodno naročito prilikom sadnje. Voda je jako bitan faktor tokom gajenja pitomog kestena. Plodovi sazrevaju tokom septembra. Plodovi pitomog kesten se nalaze u dlakavom omotaču. Nekoliko dana nakon berbe plodovi završe dozrevanje i ispadaju sami iz omotača. Na ovaj način je pitomi kesten sazrio u potpunosti i nakupio najveći procenat hranljivih i lekovitih sastojaka.

  𝙕𝙖š𝙩𝙤 𝙨𝙖𝙙𝙞𝙢𝙤 𝙙𝙧𝙫𝙚ć𝙚 𝙪 𝙗𝙖š𝙩𝙞?
  Osnova svakog vrta su drvenaste sadnice. One nam obezbeđuju hladovinu, upotpunjuju kolorit vrta, plodonose, cvetaju i jednostavno su neizbežan vrtni detalj.
  Smanjuje efekte poplava i erozije tla. Ublažava visoke temperatute u gradovima. Pomaže biodiverzitet i čini životno okruženje prijatnijim. Obežbeđuje hlad leti i zaklon zimi.

  Visoki lišćari 

  Listopadno drveće   koje u prirodnim uslovima može dostići i 50 m visine, dok u našim vrtovima i parkovima ne premašuje 20-30 m. Koren je većinom dobro razvijen. Krošnja širine 10-20 m, pa ove biljke pri sadnji treba udaljiti od objekata. Listovi raznih veličina i oblika. Tokom vegetacije većinom zeleni, pred opadanje žuti , rubin crveni (likvidambar), ili do kraja zeleni (jova). Kombinacijom mogu se dobiti interesantni jesenji vizuelni efekti. Sadi se na međusobno  razmaku od  5-8 m. Izuzetno deluju na travnjaku kao soliteri. Na većim zelenim površinama, koriste se za zadnji plan, tako da se na njihovim krošnjama oslikava, niže rastinje.

  U ponudi sadnice sa slike br.3