Pinus densiflora

– Pinus densiflora   je kalemljeni niži četinar, žuto zelenih četina. Najviše mu odgovara blago kiselo, dobro drenirano zemljište. Uspeva na sunčanim i poluzasenčenim pozicijama. Kalemljena forma četinara, kupasto zaobljene krošnje, koju čine panaširane zeleno zlatne četine. Visina kalema na oko 50cm. Dostiže visinu od oko 80cm.

 

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena i bela

  Isporuka

  visina kalema cca 50cm

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  – Pinus densifloranajviše mu odgovara blago kiselo, dobro drenirano zemljište. Uspeva na sunčanim i poluzasenčenim pozicijama. Kalemljena forma četinara, kupasto zaobljene krošnjekoju čine panaširane zeleno zlatne četine. Visina kalema na oko 50cm. Dostiže visinu od oko 80cm.

  – Pinus densiflora–  pogodan je za uzgoj u bašti ili u saksijama. Ukoliko ga uzgajate u saksijama birajte dublje i prostranije posude – keramika je naša preporuka. Zahteva nešto kiseliji supstrat. Održavajte zemljište umereno vlažno. Prihranu možete dodati s jeseni ili s proleća. Podnosi korektivno orezivanje. Uspeva na osvetljenim ili polusenovitim pozicijama.

  Patuljasti četinari – Osnovna odlika je da  stablo ne bude visoko, tako da se prosečna visina odrasle biljke,  kreće se oko 1 – 1,5 metara. Naravno, ima među njima i nižih koje rastu do 0,5 metara, ali i onih koje mogu biti visine i 2,5 metra. Te vrste koje mogu maksimalno imati visinu preko 2 metra spadaju u spororastuće.

  Neki spororastući varijeteti čerinarskog drveća su zgodni za kamenjare i sksije, jer će im trebati vremena da se razviju. Ukoliko biste u alpinetum posadili brzorastući četinar, on bi ga mogao dobrim delom pokriti za 5 godina. To je jedna od stavki koje treba da znate. U osnovi sve navedene vrste dobro podnose orezivanje.

  Pri planiranju treba uzeti u obzir da li će se saditi jedna biljka pojedinačno ili će se saditi u grupi. Ukoliko se sadi nekoliko biljaka, mogu se uzeti dva varijeteta ili više da bi se kombinovanjem, postigao lepši izgled vrta.