Picea pungens Koster

Picea pungens Koster je zimzeleni četinar guste krošnje, piramidalnog oblika. Može dostići visinu od oko 8 m. Pogoduju joj osunčane pozicije. Koristi se za samostalnu sadnju, u grupi, za živu ogradu, za izradu topijara. Daje izuzetan doprinos koloritu vrta.

 

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  sadnice visine 60-70cm

 • Opis

  Picea pungens Koster je zimzeleni četinar guste krošnje, piramidalnog oblika.  Može dostići visinu od oko 8 m. Pogoduju joj osunčane pozicije. Koristi se za samostalnu sadnju, u grupi, za živu ogradu, za izradu topijara. Daje izuzetan doprinos koloritu vrta.

  Najbolje raste na plodnom, blago kiselom, umereno vlažnom, dreniranom zemljištu u punom suncu ili blagoj polusenci. Potrebno je redovno zalivanje, posebno dok je biljka mlada ne dopustiti da se zemljište skroz isuši. Preferira hladnije klimatske oblasti, ali se prilagođava i drugim uslovima. Dobro podnosi niske temperature.

  Šišarke su cilindrične, viseće na granama, braon boje kad su zrele.

  Lepo izgleda kao soliterno stablo, ali i u grupama sa biljkama druge boje. Vrlo dekorativna zbog boje četina tako da će istaći svaki prostor.

  𝙆𝙖𝙠𝙤 𝙞 𝙠𝙖𝙙𝙖 𝙨𝙖𝙙𝙞𝙢𝙤 č𝙚𝙩𝙞𝙣𝙖𝙧𝙚?
  Č𝙚𝙩𝙞𝙣𝙖𝙧𝒆 sadimo tokom cele godine ukoliko su sadnice u saksijama Ukoliko su u busenu, najbolji period za sadnju je oktobar – april, sem u periodu kada je zemlja smrznuta. Prilikom sadnje iskopati sadnu jamu 10 -tak cm dublju i širu od busena, zemlju usitniti, usaditi biljku i zemlju dobro nagaziti oko busena, kako se ne bi stvorili vazdušni džepovi. Nakon sadnje dobro zaliti. Za mlade sadnice je najbitnije redovno zalivanje u prolećnom i letnjom periodu, u proseku jednom nedeljno većom količinom vode.