– Pegavi pačempres – Chamaecyprus pisifera ‘Boulevard’

Pegavi pačempres – Chamaecyprus pisifera BoulevardSrebrno plavi patuljasti čempres,  kupastog oblika, najbolje uspeva u polusenci, orezivanjem ga oblikujte, naraste do 1,5-2m metar. Odličan je za sadnju u vrtu ili u saksijama. Kombinujte ih sa četinarima žute i zelene boje četina i napravite divan prizor u vrtu.

U ponudi sadnice sa sl.br.2 i 3

 

 • Dodatne informacije

  Boja

  srebrno bela

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Isporuka

  sadnice visine 50-60cm

 • Opis

   Pegavi pačempres – Chamaecyprus pisifera Boulevard –  može dostići visinu od 1,5-2 metra i istu toliku širinu. Voli umerenu hladovinu i zalivanje i jako je pogodan za orezivanje. Jedna od retkih sadnica, intenzivno plave boje, koja pravi odličan kontrast u vrtu jer se izdvaja neobičnom strukturom i atraktivnom bojom, preko cele godine.

  U ponudi sadnice sa sl.br.2 i 3

   Pegavi pačempres – Chamaecyprus pisifera Boulevard  Uspeva na osunčanim i polusenovitim pozicijama. Zahteva blago kiselo zemljište, dobre poroznosti. Podnosi korektivno orezivanje. Prihranu možete dodati s proleća ili jeseni , spororazlagajuće đubrivo. Održavajte zemljište umereno vlažno.

  Patuljasti četinari 

  Osnovna odlika je da  stablo ne bude visoko, tako da se prosečna visina odrasle biljke,  kreće se oko 1 – 1,5 metara. Naravno, ima među njima i nižih koje rastu do 0,5 metara, ali i onih koje mogu biti visine i 2,5 metra. Te vrste koje mogu maksimalno imati visinu preko 2 metra spadaju u spororastuće.

  Neki spororastući varijeteti čerinarskog drveća su zgodni za kamenjare i saksije, jer će im trebati vremena da se razviju. Ukoliko biste u alpinetum posadili brzorastući četinar, on bi ga mogao dobrim delom pokriti za 5 godina. To je jedna od stavki koje treba da znate. U osnovi sve navedene vrste dobro podnose orezivanje.

  Pri planiranju treba uzeti u obzir da li će se saditi jedna biljka pojedinačno ili će se saditi u grupi. Ukoliko se sadi nekoliko biljaka, mogu se uzeti dva varijeteta ili više da bi se kombinovanjem, postigao lepši izgled vrta.