Pachira aquatica

Pachira aquaticaje biljka izuzetno lepog i veoma dekorativnog izgleda, najčešće zbog stabljika koje su višestruko upletane. Zbog svog atraktivnog izgleda i simbolike da biljka donosi sreću i novac u dom, pahira je postala u poslednje vreme sve popularnija biljka za gajenje u kućnim uslovima. Ova biljka poznata je pod nazivima Gvajana kesten, vodeni kesten, Francuski kikiriki, drvo novca, Saba orah, pahira, monguba, pumpo. Brzog je porasta.

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Isporuka

  sadnice visine 80-90cm

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Pachira aquatica je još jedna od Feng Shui biljaka, kojoj je azijska civilizacija donela popularnost, zbog karakteristika 5 velikih listova, koji simbolizuju 5 Feng Shui elemenata: metal, drvo, vodu, vatru, zemlju.

  Zato se smatra da ima sposobnost da zameni i aktivira slabije elemente ili elemente, koji nedostaju u prostoru doma. Zahteva svetle prostorije, bez direktnog sunca, tolerantna je na suv vazduh.

  Najviše joj odgovaraju pozicije pored istočnog ili zapadnog prozora. Prihranjuje se 1 u dve sedmice u toku vegetacionog perioda. Presađuje se na drugu godinu u toku proleća.

  Pachira aquaticaje biljka izuzetno lepog i veoma dekorativnog izgleda, najčešće zbog stabljika koje su višestruko upletane. Zbog svog atraktivnog izgleda i simbolike da biljka donosi sreću i novac u dom, pahira je postala u poslednje vreme sve popularnija biljka za gajenje u kućnim uslovima. Ova biljka poznata je pod nazivima Gvajana kesten, vodeni kesten, Francuski kikiriki, drvo novca, Saba orah, pahira, monguba, pumpo.

  Sobne lisno dekorativne biljke su lepe i bez cvetova i čine prelep ukras u vašem domu. Razne vrste palmi, fikusa, paprati i drugih vrsta biljaka krasi izvanredna lepota lišća, jednostavne su za održavanje i unose svežinu u prostor. Lisno dekorativne biljke raznim oblicima listova predstavljaju žive skulpture. Kod zelenih tonova lišća upadljive su najrazličitije šare na listovima.

  Sobne lisno dekorativne biljke svetlucaju u tamnoj zelenoj boji kao četine jela, drugi su svetli i nežni kao na pr. kod vrste paprati. Pogled u zelenilo opušta i pospešuje dobro raspoloženje. Iz listova biljaka isparava voda, na taj način povećavaju vlažnost vazduha u prostoriji, vlaga za sebe vezuje prašinu i mogu da u zatvorenoj prostoriji da smanje količinu formaldehida.

  Odgovarajuće mesto u prostoriji i adekvatna nega, najbolji su preduslovi za zdravu biljku. Većina vrsta zahteva svetlo mesto, vlažnost vazduha bez direktnog sunca. Zemlja u saksiji treba da je umereno vlažna. Prihranjivanje ide uglavnom jednom mesečno.