– Orlovi nokti – Lonicera caprifolium

550.00рсд950.00рсд

Orlovi nokti – Lonicera caprifolium Ako tražite živahnu puzavicu koja će vam brzo ukrasiti luk iznad kapije ili prekriti ostatak starog, sasušenog debla, orlovi nokti (lonicera) pravi je izbor za vas, a lepo će se slagati i sa ružama.

Raste kao listopadni žbun do deset metara visine, cvetovi su narandžastožuti, sa pet režnjeva i cevastog oblika. Karakterističan im je opojan, slatkast miris, zbog čega privlače mnoštvo pčela koje ih oprašuju.

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  belo žuta, crvena, lila

  Isporuka

  Crvenog i lila cveta visina 50-60cm, šarenolisni visine 40-50cm, zimzelene lonicere

  Boja

  zelena

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Položaj

  sunce, polusenka

 • Opis

  Orlovi nokti – Lonicera caprifolium  Pošto su orlovi nokti šumska biljka, koren mora uvek biti u hladu. Odgovara im zemlja bogata humusom. Sadi se u veće betonske ili plastične žardinjere, dubine najmanje 50 centimetara i širine od 40 do 50 centimetara, ili u vrtu i vrlo je pogodna za gajenje u velikim saksijama na terasama ili balkonima. Može se posaditi uz zid, ogradu, pergolu, luk iznad kapije ili oko starog sasušenog stabla. Ako im se ne obezbedi oslonac, postaju interesantni pokrivači tla u vrtu. Mogu se ožiliti i u čaši sa vodom.

  Orlovi nokti – Lonicera caprifolium Listopadna penjacica, visine od 4m do 10m. Karakteriše je izuzetno brz rast i mirišljavi cvet koji traje tokom leta. Njen gust skop omogucava dobru vizuelnu izolaciju dok je sam cvet veoma dekorativan i pruža prijatnu mirisnu notu vašem vrtu. Raskošna grmolika puzavica sa opojno mirisnim cvetovima omiljena je listopadna povijuša koja brzo raste. Podjednako se koristi za ukrašavanje bašte koliko i za sakrivanje zidova i šupa koje baš i nije lepo videti. Naime, za kratko vreme grane mogu da pokriju i zaklone veće površine.

  Orlove nokte sa lakoćom gaje svi baštovani. Cvetaju tokom proleća, ali je sve više sorti koje su okićene cvetovima tokom celog leta. Cvetovi mogu biti žute, bele i u nijansama crvene boje i najčešće se koriste za kreiranje žive ograde.