– Planinska Kleka – Juniperus communis

1,200.00рсд

Planinska Kleka – Juniperus communis – spada u zimzeleno žbunje ili niže drveće.  Četine su ljuspaste, naspramno raspoređene ili igličaste, raspoređene po tri u pršljenu. Šišarice su bobičaste, sastoje se iz tri srasle ljuspe. Većina vrsta kleke traži skromne uslova i otporna je na mraz.

Kategorije: ,
 • Dodatne informacije

  Boja

  plavo zelena

  Isporuka

  biljka visine oko 100cm

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  svetlost, polusenka

 • Opis

  Planinska Kleka – Juniperus communis je nisko zimzeleno  drvo ili grm, visoko 5 do 10 metara. U najpovoljnijim uslovima, biljka može doseći 12 metara, sa prečnikom debla od 0,2 metra. Gusta krošnja drveća može biti konusnog oblika, dok žbunje može biti jajasto. Biljka ima sivo-smeđu vlaknastu koru i crveno-smeđe izdanke. Grane biljke prekrivene su iglicama triedarskih iglica, zašiljenih na kraju (širina joj varira od 0,1 do 0,2 milimetra, a dužina može doseći 1,5 centimetara). Na gornjoj strani igala nalazi se stomatalna traka. Grmovi kleke cvetaju u maju, ženski cvetovi su zeleni, a muški žuti. Šišarke  su okruglog oblika i mogu dostići  prečnik od 0,6 do 0,9 centimetara. Kleka ove sorte raste veoma sporo. Njegov godišnji prirast ne prelazi visinu veću od 15 cm, a širinu veću od 5 cm godišnje. U proseku, životni vijek jednog grma dostiže 200 godina.

  Planinska Kleka – Juniperus communis je izuzetno lekovita žbunasta zimzelena biljka, mada se može uzgajati i kao niže drvo. Najčešće koriste plavičasti plodovi, koji se beru u drugoj polovini leta i početkom jeseni. Vreme berbe zavisi od nadmorske visine, na kojoj se biljka nalazi. Najčešće se nalazi na kamenitim i kraškim terenima, primorskim i brdskim. Kod nas se najčešće nalazi po planinskim suvim krčevinama, pašnjacima, zapuštenim i neobrađenim zemljištima.

  Nega i sadnja

  Kleka je vrsta četinara izuzetne otpornosti. Otporne su na mraz. Trpe korektivno orezivanje.

  Zimi je preporučljivo vezati biljke tako da se ne raspadaju u različitim smjerovima pod težinom snega. Biljka dobro podnosi šišanje, a u proljeće se njen oblik može korigirati.

  Kleka se reže samo uz upotrebu regulatora rasta, sve isti korijen. Reznice je najbolje brati u aprilu ili februaru. Za ukorjenjivanje je potrebna visoka vlažnost sa umjerenom vlagom u podlozi.