Japanska aralija

– Japanska aralija – zimzelena žbunasta sobna biljka. Najbolje uspeva u polusenci. Kod starijih biljaka je neophodno obezbediti potporu stabljikama, kada počnu da se povijaju ili tada ih jednostavno treba orezati, na početku vegetacije, u proleće, čime se ujedno podstiče njihovo bokorenje. Najbolje je držati  u blizini severnog prozora. Ako je moguće, leti je treba izneti na senovito mesto. Raznim ispitivanjima je dokazano da lisno dekorativne biljke spadaju u odlične prečistače vazduha od štetnih materija i prašine.

 

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Isporuka

  sadnice visine 80-90cm

  Mesto sadnje

  saksija

  Položaj

  polusenka, senka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  – Japanska aralija  je poreklom iz Japana. Karakteristična je po tome što ima brz porast i za kratko vreme formira gust žbunast habitus, koji čine veliki zimzeleni, prstasti listovi. Aralije sadite u humusno zemljište, dobre poroznosti. Ne trpe direktno sunce i do zimskog perioda ih možete gajite napolju ali u polusenci.

  – Japanska aralija   Odgovara im povremeno brisanje lišća vlaćnom spužvom. Presađuju se kada korenje izbije na dno saksije u broj ili dva broja veću saksiju. Razmnožavaju se s proleća reznicama sa donjeg dela stabla. Sa aralijama možete stvoriti, pravi bajkoviti prizor u zastakljenim terasama, hodnicima i prostorijama koje zimi nisu suviše tople.

  Sobne lisno dekorativne biljke su lepe i bez cvetova i čine prelep ukras u vašem domu. Razne vrste palmi, fikusa, paprati i drugih vrsta biljaka krasi izvanredna lepota lišća, jednostavne su za održavanje i unose svežinu u prostor. Lisno dekorativne biljke raznim oblicima listova predstavljaju žive skulpture. Kod zelenih tonova lišća upadljive su najrazličitije šare na listovima.

  Sobne lisno dekorativne biljke svetlucaju u tamnoj zelenoj boji kao četine jela, drugi su svetli i nežni kao na pr. kod vrste paprati. Pogled u zelenilo opušta i pospešuje dobro raspoloženje. Iz listova biljaka isparava voda, na taj način povećavaju vlažnost vazduha u prostoriji, vlaga za sebe vezuje prašinu i mogu da u zatvorenoj prostoriji da smanje količinu formaldehida.

  Odgovarajuće mesto u prostoriji i adekvatna nega, najbolji su preduslovi za zdravu biljku. Većina vrsta zahteva svetlo mesto, vlažnost vazduha bez direktnog sunca. Zemlja u saksiji treba da je umereno vlažna. Prihranjivanje ide uglavnom jednom mesečno.