– Evropski Ariš – Larix decidua

2,200.00рсд

Evropski Ariš – Larix decidua  je visoko četinarsko drvo, čije iglice padaju sa početkom zimske hladnoće. Deblo ove zelene lepote ima ujednačenu strukturu. Veličine starijih primeraka ponekad dostižu 25-35 m. Prosečan prečnik debla luksuznog evropskog ariša je 1 m. Mlado drvo ima usku krunu. Može biti konusnog ili iglastog oblika, a često se primećuje i nepravilan oblik. Grane drveta su ili horizontalne ili padaju sa uzlaznim vrhovima – opis različitih primeraka može se razlikovati.

Na slici br. 4 izgled sadnica u prodaji

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  sadnice visine 1-1,2m

  Boja

  zelena

  Položaj

  sunce i polusenka

  Mesto sadnje

  bašta

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Evropski Ariš – Larix decidua je visoko četinarsko drvo, čije iglice padaju sa početkom zimske hladnoće. Deblo ove zelene lepote ima ujednačenu strukturu. Veličine starijih primeraka ponekad dostižu 25-35 m. Prosečan prečnik debla luksuznog evropskog ariša je 1 m. Mlado drvo ima usku krunu. Može biti konusnog ili iglastog oblika, a često se primećuje i nepravilan oblik. Grane drveta su ili horizontalne ili padaju sa uzlaznim vrhovima – opis različitih primeraka može se razlikovati.

  Posebno je atraktivno cvetanje evropskog ariša, po čemu se izdvaja među ostalim rodovima četinara. U proleće se na ovom drvetu istovremeno sa mladim iglicama pojavljuju zlatni muški češeri okrugle strukture. Ovi elementi se nalaze na kratkim izdancima bez listova, uglavnom u donjem delu grana.

  Može da izdrži niske temperature i do minus 50 stepeni. Pogoduju mu sveža i dobro osvetljena staništima sa neprekidnim važdušnim strujanjima. Brzo raste, a može dostići starost i do 600 godina.

  Ariš je čvrsto i izdržljivo drvo, a naročito je cenjeno za izgradnju jahti i drugih malih brodova. Drvo koje se koristi za te namene mora biti bez čvorova. Takođe se koristi i za spoljašnje oblaganje zgrada i enterijera. Drvo ariša je bilo cenjeno još u antičkom periodu zbog otpornosti na truljenje.

  U pitanju je jedini četinar koji svake godine gubi listove, odnosno iglice. Drvo raste do visine od 35 metara, sa pravim stablom i vitkom, kupasto-jajastom krošnjom. U početku je glatke kore, crvenosmeđe boje, koja vremenom zadeblja i ispuca. Drvo ariša je crvene srži, intenzivnog mirisa na smolu, a upotrebljava se za gradnju onih elemenata koji traže trajnost.