– Anturijum- Anthurium scherzerianum

1,000.00рсд

– Anturijum- Anthurium scherzerianum Tropska biljka koja voli povišenu vlagu u vazduhu i umereno zalivanje. Obavezno koristiti prokuvalu vodu, bez krečnjaka. Odgovaraju joj pozicije, bez direktnog sunca, uspeva i u polusenovitim prostorijama. Optimalna temperatura od 20 – 29 stepeni. Temperature ispod 15 stepeni, ne odgovaraju ovoj vrsti. Redovno orošavajte lišće anturijuma. Precvetale cvetove, odsecite zajedno sa cvetnom drškom. Lišće anturijuma brišite vlažnom krpom.

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  crvena, crvena, bela, roza, narandžasta

  Isporuka

  sadnice visine 40-50cm

  Mesto sadnje

  saksija, žardinjera

  Položaj

  svetlost, polusenka

  Prihranjivanje

  povremeno

  Životni vek biljke

  višegodišnja

 • Opis

  – Anturijum- Anthurium scherzerianum – Flamingov cvet prihranjivati od aprila do septembra, dva puta mesečno. Mlade biljke presađivati svakog proleća, na površinu saksije postaviti sloj mahovine, koji će zadržavati optimalnu vlagu. Na dno saksije postaviti drenažni sloj – sitan kamen i šljunak. Ova veoma dekorativna i tipična tropska biljka poreklom je iz toplih krajeva Centralne Amerike. Njoj treba dosta svetlosti, toplote i vlage.

  – Anturijum- Anthurium scherzerianum Veoma je interesantna sa svojim prelepim tamno zelenim, tvrdim, kožastim, duboko urezanim, zaoštreno-scrastim listovima, koji stoje gusto na čvrstim peteljkama. Anturijumu najviše prija mesto na polu-zasenjenom prozoru, što znači da mu direktna sunčana svetlost škodi. Temperatura u prostoriji ne sme biti niža od 15°C. Zalivati ga treba uredno samo mekom, mlakom vodom, u kojoj nema ni trunke kreča (najbolje kišnicom, a ako nema kišnice prokuvanom vodom), ali ne previše, da se ne bi hvatala plesan na zemlji.

  Zimi kad se greje i leti za vreme velikih vrućina treba ga bar dva puta dnevno orositi pomoću rosilice mlakom vodom. Da ne bi oskudevao u vlažnom vazduhu, koji mu je veoma potreban, tacna ispod saksije treba stalno da bude napunjena vodom, u kojoj je preokrenut tanjirić, a na njemu postavljena saksija, tako da stalno isparavanje vode osigurava potrebnu vlagu.

  Presađivati ga treba svake druge ili treće godine u mešavinu podjednakih delova dobre šumske zemlje, sasvim ustinjene šumske mahovine kojoj treba dodati sitnih komadića drvenog uglja. Prilikom presađivanja na dnu saksije treba staviti dosta crepića od razlupanih saksija ili šljunka, da bi se time obezbedila dobra drenaža – odvod vode. Žile su dosta krte, pa ih pri presađivanju treba zaprašiti prašinom drvenog uglja. Zasaditi ga treba toliko duboko da se žile na vrhu pokriju zemljom, kako bi se olakšao pristup vazduha. Leti, dok biljka raste i cveta treba je prihranjivati svakih 14 dana. Ako su uslovi za negu biljke povoljni životni vek anturijuma je neograničen.

   

   

   

   

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.