Žbunaste ruže niskog rasta

Od davnina su patuljaste ruže rado viđene u vrtovima. Možemo ih videti usađene pored staza u vidu bordura, oformljene u vidu ružičnjaka ili sađene u saksijama i žardinjerama. Interesantne su jer ne rastu visoko, odlične su za formiranje tzv. niskih cvetnih, živih ograda i neumorno cvetaju od maja do novembra meseca. Cvetovi su sitniji od standardnih ruža i javljaju se u rozoj, beloj, crvenoj, žutoj, lila boji ili su dvobojni.

Ukoliko se kombinuju sa drugim vrstama sadnica sade se u prednjem planu biljnog miksa. Najčešće se kombinuju sa patuljastim četinarima. Da bi se sprečio razvoj korova, ruže se najčešće sade na površine koje se prethodno prekriju sa geo ili agrotekstilom i na njega se pospe sitna borova kora.

Visine ruža i razmak sadnje

U grupu ruža niskog rasta svrstavamo 2 kategorije. Ruže koje dostižu visinu do 35cm ili prave patuljaste ruže i ruže poliante koje dostižu visinu do 60cm. Patuljaste ruže se sade na 20-25cm međusobnom rastojanju, dok se niske poliante sade na 30-35cm. I jedne i druge su mnogocvetne i bujne.

Uslovi uzgoja

Ruže zahtevaju osunčan položaj. Izbegavati pozicije gde je loše oticanje atmosferskih padavina i gde stuje jaki vetrovi. U toku letnjeg parioda zalivati ih redovno, kišnicom ili odstojalom vodom i izbegavati da se kvasi list. Ruže se orezuju u jesenjem periodu, kada se i zagrću.

Coming Soon...