Porodična bašta – Prilikom stvaranja i kreiranja bašte, usaglasite se sa ukućanima o njihovim potrebama i željama vezanim za baštenski kutak. Bašta može da sadrži dečije igralište, terase otvorene ili natkrivene, deo namenjen za uzgajanje povrća, voća i cveća, deo u kojem će se nalaziti roštilj, pečenjare i deo u kojem će biti bazen, jezero, fontane i slično.

Porodična bašta – Bašta ima ulogu da Vam pruži prostor za odmor i relaksaciju na otvorenom. Ukoliko imate potrebu da ugostite često prijatelje, osmislite baštenski prostor, tako da deo, koji je namenjen za sedenje, bude blizu kuhinje, radi lakšeg pripremanja i donošenja neophodnih namernica. Takođe je bitno da popločanje prostora, bude od materijala koji nisu klizavi i da je idealno ravno, bez nagiba i stepeništa. Ukoliko je taj deo bašte suviše osunčan, usadite drveće lišćara koje će praviti zasenu. Prostor za sedenje se može ušuškati i podizanjem žive ograde i na taj način, će se ograditi od strujanja jakih vetrova i biće na jedan način izolovan od okoline. Veoma bitan element kod kreiranja baštenskog mobilijara je i uvođenje osvetljenja. Osvetliti možete i bitne akcente u bašti, poput fontana, grupne sadnje biljaka i skulptura. Obavezno pored staza koje vode u kuću postavite niske lampione.

Ukoliko nemate mnogo vremena koje bi trošili na održavanje bašte, opredelite se na sadnju drveća lišćara i četinara i na podizanje veće travne, otvorene površine. Biljke sadite rubno oko parcele u jednorednom ili višerednom vidu drvoreda, Prostore oko drveća možete popuniti sa žbunastim vrstama, koje ne zahtevaju preteranu negu. Centralni deo bašte ostavljate pod travnom površinom. Ovakve bašte su pogodne i za dečiju igru i za odmor odraslih.

Kolekcionari biljaka imaju potrebu da sagrade staklenike ili manje plastenike u koje će smestiti biljke tokom zimskog perioda. Lokacije za podizanje ovakvih objekata treba da su zaštićene od hladnih vetrova i da se nalaze na osunčanom delu bašte. Pored ukrasnih biljaka u ovim objektima možete uzgajati, razne vrste jestivih biljaka.

Vodene površine kao bitan element bašte

Moderan i popularan pristup formiranja bašte, podrazumeva da se kao sastavni element uključi i vodena površina. Vodene površine mogu biti u vidu fontane, vodoskoka, jezerca, kaskada i sl. Žubor vode pozitivno utiče na opuštanje i ukoliko planirate da gradite vodene površine, smestite ih blizu mesta, gde ste odlučili da postavite nadstrešnice, klupe i stolove. Svaka vodena površina treba da ima u svom okruženju biljni svet, jer na taj način se dobija celokupan efekat vodenih površina.

Manje parcele i skučeni prostori

Na žalost neke parcele nemaju dovoljno zemljišta i takav prostor je većinom pretvoren u staze, koje vode do stambenog objekta ili je deo parcele iskorišćen za gradnju garaže ili pomoćne prostorije. Postoji rešenje i za takve slučajeve, gde se zelenilo uzgaja u žardinjerama i saksijama. Savetujemo Vam da ukoliko imate manje parče zemlje, iskoristite ga za sadnju određene vrste drveta, jer drveće je dugovečno i služiće budućim generacijama. Umesto klasičnih ograda možete usaditi žive ograde i na taj način ozeleniti i oplemeniti prostor. Prostor se može ograditi zidanjem visokih žardinjera na nivoe, koje će biti ispunjene raznim vrstama bilja. Uzgoj biljaka u saksijama je isto preporučljiv i u tom slučaju, se morate pridržavati osnovnih pravila, da bi biljke nesmetano rasle. O uzgoju biljaka u saksijama, pročitajte u našem sledećem postu.

Coming Soon...