Polegli četinari Juniperus communis Sabina je poznata vrsta poleglih četinarskih biljaka, gracioznog lišća na dugim izdancima, koje se koriste za popunjavanje praznina u baštama. Boja lišća može biti u raznim nijansama zelene, plavo zelene i šatirane žuto zelene boje. Kleke su vrste koje dobro podnose niske temperature i rastu na različitim nadmorskim visanama.

Lepota ovih sadnica se ogleda i u bobičastim plodovima koje radjaju i koje obožavaju ptice. Miris četinarskih iglica je izuzetno izražen i privlačan ljubiteljima zelenila. Pored popunjavanja praznina u baštama, kleke su odlične za vezivanje zemljišta i sprečavanje erozije. Sadnja kleka je zastupljena i ispod krošnji stabla, na nagnutim terenima, u sklopu zelenih površina u vidu zelenih ostrva i sl. Mogu se saditi i u žardinjerama u kombinaciji sa niskim rastinjem ili puzećim juniperusima. ’Variagata’ – zeleno bele sorte kleke su nisko-rastuća vrsta koju karakterišu zelene četine sa kremasto-belim nijansama. Obično raste do 0,6-0,9 visine i širine do 1-1,5m.

Tolerantna na različite tipove zemljišta, dobre drenaže dok stalno vlažna i zabarena zemljišta treba izbegavati. Odgovaraju joj osunčane lokacije ali će tolerisati i delimične senke,pogotovo u najtoplijem delu dana. Tolerantna na različite tipove zemljišta uključujući  glinovita i krečnjačka kao i na razne gradske zagađivače vazduha.

Coming Soon...